open menu menú
Advocacia Barcelona
Àrea personal

×Àrea personal

Número de col·legiat/ada o usuari ICAB / DNI / Email
×
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
cercador de professionals
Civil | Família | Infància i adolescència | Màsters | Postgrau

Postgrau ICAB en infància, adolescència, família i capacitat 2025 BLENDED

Inici: 14/01/2025. Organitza: Formació ICAB 

Objectius:

Aquest Curs de Postgrau s'adreça a professionals exercents en les matèries d'infància, família i capacitat i que volen aprofundir-hi per al millor exercici professional, essent els seus objectius:

  1. Procurar una formació àmplia i interdisciplinària en les matèries d'infància, família i capacitat.
  2. Abordar temes de recent actualitat com, entre d'altres, la protecció dels menors en entorns digitals, la violència vicària, la tutela cautelar dels menors desemparats, les famílies reconstituïdes, la maternitat subrogada, el contracte de coparenting o les mesures de suport a persones amb discapacitat.
  3. Conèixer les bones pràctiques sobre l'audiència de les nenes, nens i adolescents i abordar qüestions controvertides sobre els mitjans de prova en processos de família i de menors (interrogatoris de part, documents, pericial psicològica) que es produeixen la pràctica diària de els jutjats i tribunals.
  4. Aprofundir en l'estructura, el funcionament i la problemàtica dels serveis auxiliars i òrgans de suport a l'execució de sentència en matèries de família i protecció de menors com els Punts de Trobada, la coordinació de parentalitat, la teràpia familiar, l'Equip de Assessorament Tècnic a l'Àmbit de Família.
  5. Oferir una visió de la normativa supranacional, amb anàlisi dels principals reglaments en matèria de sostracció internacional de menors, potestat parental, aliments.
  6. Analitzar les principals guies de bones pràctiques com la guia per a lexercici de la parentalitat positiva, la guia per a lexploració judicial de nenes, nens i adolescents víctimes de violència sexual o la guia en matèria de sostracció internacional de menors.

Les matèries són impartides per un professorat de caràcter interdisciplinari (jutges i magistrats, advocats especialitzats en infància, família i capacitat, professors universitaris, psicòlegs i professionals encarregats dòrgans de serveis auxiliars i òrgans de suport a lexecució de les resolucions judicials) i amb experiència pràctica de les matèries impartides.

Comitè Científic:

  • Cristina Díaz-Malnero Fernández. Advocada i Presidenta de la Secció de Família ICAB.
  • Judith Solé Resina. Catedràtica de Dret Civil de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Mila Arch Marín. Psicòloga forense. Doctora en psicologia. Professora titular de la Universitat de Barcelona.
  • Pilar Tintoré Garriga. Advocada. Membre de la Junta Directiva de l’SCAFF. Membre del Comité de expertos para el desarrollo de un entorno digital seguro del Ministerio de infancia y Juventud
  • Sílvia Giménez-Salinas Colomer. Advocada. Ex-Degana Col·legi advocacia Barcelona.
  • Xavier Abel Lluch. Magistrat-Jutge 1ª Instància nº 14 Barcelona. 

Programa:

1.- L’especialització en l’ordre jurisdiccional civil de les matèries infància, família i capacitat. Les raons per a l’especialització. Fites legislatives. Reformes orgàniques. 

2.- Els menors com a subjectes de drets. Com a criteri del seu interès superior. Configuració legal de l’interès del menor: com a dret, com a norma de procediment. Configuració jurisprudencial. En cas de conflicte amb els progenitors: el defensor judicial.

3.- Les necessitats biopsicosocials dels NNiA amb necessitats especials (trastorns del desenvolupament, trastorn de conducta alimentària, disfòria de gènere). Aspectes d’especial interès en l’avaluació forense.

4.- La protecció dels menors en entorns digitals. El control parental en els dispositius electrònics. El test pediàtric per identificar addicions. L’ordre d’allunyament virtual.

5.- Una guia per a l’exercici d’una criança positiva. En famílies en ruptura de parella i relació conflictiva o judicialitzada.
Criança positiva: què és i com s’exerceix? Criança i co-criança desprès de la ruptura de parella: què és i com puc fer-ho?

6.- Puc fer-ho. M’ajudes a explicar-me? Bon tracte en l’exploració judicial a nens, nenes i adolescents víctimes de violència sexual.

7.- La declaració de desemparament. Marc jurídic. Prevenció del risc i del desemparament. Garanties en la determinació del desemparament. L’acolliment familiar i residencial. 

8.- El procediment d’oposició a la declaració del desemparament. Els indicadors de risc i de desemparament. L’advocat del menor.

9.- Els menors no acompanyats. El decret de fiscalia sobre determinació de l’edat. Les proves mèdico-forenses: la ortopantomografia i la radiografia del carp. El procediment d’oposició a la declaració de majoria d’edat.

10.- La sostracció internacional de menors. Marc normatiu a la LEC. Marc normatiu al Reglament 2019/1111, de 25 de juny, sobre la sostracció internacional de menors. 

11.- La sostracció internacional de menors. Mesures de restitució o retorn segur dels NNiA en casos de sostracció. Guia de Bones Pràctiques de Mediació en virtut del Conveni de la Haia de 25 d'octubre de 1980 sobre els Aspectes Civils de la Sostracció Internacional de Menors.

12.- La violència sobre la dona. Criteris per la determinació de la competència entre el jutjat de violència sobre la dona i el jutjat de família o amb competència en matèria de família. 

13.- El diferents tipus de violència sobre la dona. L’ordre de protecció. La suspensió del règim de visites.

14.- La violència vicària. Definicions (filiocidi, síndrome de Medea, neonaticidi, familicidi). Dades estadístiques. Indicadors per a la seva detecció.

15.- Els mètodes alternatius de resolució de conflictes: la mediació, l’arbitratge i el dret col·laboratiu.

16.- El pla de parentalitat. Marc jurídic. Contingut. Adaptabilitat a les circumstàncies futures.

17.- L’atribució de la tinença d’animals de companyia.

18.- La família reconstituïda. Concepte. Efectes específics de la família reconstituïda durant la convivència i després de la mort del progenitor: la cura i l'atenció personal dels fills no comuns; l'atenció econòmica dels fills del cònjuge o la parella estable que conviuen a la família reconstituïda. L'obligació dels fills de contribuir a aixecar càrregues de la família.

19.- La família reconstituïda. La ruptura de la família. Efectes en relació amb els fills: la presència de la nova parella i de la família a la vida del menor. La pensió d’aliments i l’atribució de l’ús de l’habitatge familiar. La presència dels germans d'enllaç senzill. L´audiència conjunta.

20.- Un protocol per a l’audiència dels NNiA. Els estàndars internacionals. El protocol d’acollida. La prèvia informació al NNiA. La conversa entre el jutge i el NNiA. La documentació de l’audiència. La STC de 19 de maig de 2019.

21.- Qüestions controvertides sobre la prova de documents. En particular, la determinació dels documents que acrediten ingressos dels progenitors i despeses del fills; l’aportació dels “documents electrònics”: WhatsApp i correus electrònics; el moment processal per a l’aportació de documents i el principi de flexibilitat procedimental; l’aportació de l’informe de detectius privats.

22.- Qüestions controvertides sobre la prova pericial psicològica. En particular, els extrems del dictamen pericial; la compatibilitat entre la pericial psicològica i l’audiència dels NNiA; la declaració conjunta (acarament) de pèrits; l’enregistrament de l’entrevista del psicòleg i la petició de l’advocat; i els criteris per a la valoració de la pericial derivats de les ciències de la conducta humana.

23.- L’Equip d’Assessorament tècnic en l’àmbit de família: estructura, composició i funcions. L’informe psicosocial i la seva metodologia. En particular, l’entrevista d’avaluació psicosocial i els tests psicomètrics.

24.- La compensació econòmica per raó del treball. Requisits per a la seva aplicació. Compatibilitat amb la prestació compensatòria. Pressupòsits objectius. L’inventari. La determinació del patrimoni inicial i final: la diferència patrimonial. Import de la compensació. Forma de pagament de la compensació.

25.- Les despeses extraordinàries. Noció de despesa extraordinària. Supòsits inclosos i supòsits exclosos. L’incident de l’article 776.4 i la declaració de despesa extraordinària. El despatx d’execució per reclamació d’una despesa extraordinària: motius d’oposició.

26.- Els desacords en l'exercici de la potestat parental. En particular, l’expedient de jurisdicció voluntària sobre la facultat d’elecció de centre escolar, domicili, vacunació i exposició de les persones menors a internet (sharenting).

27.- Els processos successoris amb NNiA: testament o escriptura pública de nomenament o exclusió de tutors patrimonials dels NNiA.

28.- Qüestions controvertides en l’execució de família. En particular, l’impagament de les pensions per aliments en favor de fills menors i majors d’edat; l’abús de dret com a motiu d’oposició a l’execució per reclamació d’aliments; l’actualització de les pensions conforme a l’IPC; la negativa de l’adolescent a relacionar-se amb el progenitor no custodi; i el llançament de l ‘habitatge familiar per extinció del dret d’ús. 

29.- El punt de trobada familiar. Marc jurídic. Criteris de derivació. Modalitats d’intervenció: lliurament i recollida; i visites supervisades. La durada de la intervenció. Els informes del Punt de Trobada: inicial, de seguiment i final. L’execució de les resolucions judicials “obertes”.

30.- La coordinació de parentalitat. El marc jurídic. Situacions incloses. Drets i deures del coordinador. Un protocol d’actuació pel coordinador. Els informes del coordinador de parentalitat: inicial, seguiment i final. Problemes de pràctica forense: la durada del nomenament i pagament dels honoraris del coordinador.

31.- La teràpia familiar. Noció. Finalitats. Perfil del terapeuta familiar. Sistemes de designació del terapeuta. La teràpia familiar en persones majors d’edat i “menors madurs”.

32.- La teràpia familiar. El programa de teràpia familiar de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i de la Fundació Hospitalària Sant Pere Claver. Derivació. Circuïts de derivació. Criteris d’inclusió i d’exclusió en el programa. Desenvolupament. Informes. El formulari de sol·licitud.

33.- La fiscalitat de la família i dels menors de edat.

34.- El dret de família internacional. Reglament (UE) 2019/111 del Consell, de 25 de juny de 2019, sobre responsabilitat parental i Reglament (CE) núm. 4/2009 del Consell, de 18 de desembre de 2008, relatiu al reconeixement i l'execució de les resolucions i la cooperació en matèria d´obligacions d´aliments. Protocol de l'Haia de 23 de novembre de 2007 sobre la llei aplicable a les obligacions alimentàries.

35.- El dret de família internacional. La llei aplicable en matèria de família. Reglament 1259/2019, de cooperació reforçada en l’àmbit de la llei aplicable al divorci i a la separació judicial; reglaments 2016/1103 del Consell de 24 de juny de 2016 (règim econòmic matrimonial) i Reglament (UE) 2016/2014 del Consell de 24 de juny de 2016 (unions registrals).

36.- El dret de família internacional. La Llei 19/2015, de cooperació jurídica internacional en matèria civil. Aplicació en matèries de dret de família. Règim general. Actes de notificació i trasllat de documents. Pràctica a Espanya d’una prova sol·licitada per una autoritat estrangera. La prova del dret estranger. El procediment d’exequator.

37.- L’adopció nacional i internacional.

38.- La relació jurídica de filiació. Noció. Principis. Tipologia. Maneres de determinació de la maternitat i paternitat. El dret del nen, nena i adolescent a conèixer-ne els orígens. Monoparentalitat pel pare desconegut i pel pare anònim.

39.- Els acords de reproducció. Les tècniques de reproducció assistida. L’anonimat dels donants en els tractaments de reproducció assistida. Aspectes mèdics, ètics i jurídics. Els contractes de copaternitat.

40.- La maternitat subrogada. La regulació nacional i internacional. El contracte per a la maternitat subrogada.

41.- La Llei 8/2021, de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la capacitat jurídica: Les mesures de suport a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la capacitat jurídica: característiques, funció, àmbit, exercici, tipus i salvaguardes. Constància registral. La capacitat de les persones menors per regir la persona. El sotmetiment a un tractament mèdic o psicològic (tractament psicològic per violència domèstica art. 158 CC; embarassos no desitjats; canvis de sexe). Els NNiA amb discapacitat.

42.-El Decret Llei 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi Civil de Catalunya a la reforma del procediment judicial de la capacitat: L'assistència. Les bases de la propera reforma del Codi Civil de Catalunya en matèria de discapacitat

43.- Els processos sobre adopció de mesures judicials de suport a persones amb discapacitat. Proves preceptives en primera i segona instància. En particular, l’entrevista a la persona amb discapacitat.

Professorat
Ángel Serrano de Nicolas. Notari
Carme Guil Roman. Magistrada Audiència Provincial de Barcelona
Carmen Ortiz Rodríguez. Magistrada Jutjat 1a Instància núm. 16 Barcelona
Carmen Varela Álvarez. Advocada. VicePresidenta de la Secció de Dret de Família de l’ICAB
Cristina Díaz-Malnero Fernández. Advocada i Presidenta de la Secció de Família ICAB
Dolors Viñas Maestre. Magistrada Audiència Provincial de Barcelona
Ernest Pascual Franquesa. Magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona
Eva María Atares García. Magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona
Francisca Verdejo Torralba. Magistrada Jutjat de Violència sobre la Dona núm. 1 Barcelona
Isaac Ravellat Ballester. Professor Dret Universitat Barcelona
Joaquim Bayo Delgado. Advocat. Ex-Magistrat Audiència Provincial de Barcelona
Jordi Casajoana Feliu. President i fundador de la Comissió de Mediació de l'ICAB
José Antonio García González. Advocat
José Manuel Muñoz. Psicòleg forense
Judith Solé Resina. Catedràtica de Dret Civil de la Universitat Autònoma de Barcelona
Magda Oranich Solagran. Advocada i Presidenta de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals
Maria Graciela Moreno Graupera. Magistrada del Jutjat de 1a Instància núm. 58 de Barcelona, de persones amb mesures d’assistència
Mercè Cartie Julia. Psicòloga. Responsable del Equip d’Assessorament Tècnic en l’Àmbit de Família (EATAF)
Mila Arch Marín. Psicòloga forense. Doctora en psicologia. Professora titular de la Universitat de Barcelona
Montse Bravo Correa. Doctora en psicologia. Equip Funcional d’Expertesa (EFE) de l’Hospital Universitat 
Montse Pinto Sala. Advocada i fundadora de l’Associació ADOPTA
Noemí Pereda Bertán. Professora titular Universitat de Barcelona
Núria Calderer Pérez. Psicòloga, mediadora, co-fundadora i ex directora de l’Associació Punt de Trobada-ACDMA com supervisora técnica
Pilar Tintoré Garriga. Advocada. Membre de la Junta Directiva de l’SCAFF. Membre del Comité d'experts para el desarrollo de un entorno digital seguro del Ministerio de infancia y Juventud 
Raquel Alaustrey Gracía. Magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona
Regina Selva Santoyo. Magistrada-Jutge del Jutjat de 1a Instància núm. 18 de Barcelona
Rocio Cuenca Márquez. Magistrada substituta. Professora de Dret d’Esade-Ramon Llull
Sílvia Giménez-Salinas Colomer. Advocada. Ex-Degana ICAB
Sonia Álvarez Gómez. Advocada. Presidenta de la  Asociación de Abogados Colaborativos de Familia y de la Asociación de Derecho Colaborativo de Familia
Xavier Abel Lluch. Magistrat-Jutge 1a Instància núm. 14 Barcelona
Xavier Pereda Gámez. Magistrat President de la secc.18ª Audiència Provincial de Barcelona 
Xavier Puigdollers Noblom. Advocat, patró de la Fundació Sant Raimon de Penyafort i professor associat de Dret Constitucional de la UAB

 

Títol:

Per tal d’obtenir el Títol d’Especialista és necessari el 80% d’assistència a classe i superar el sistema d'avaluació establert.

El programa, dates, i professorat està subjecte a possibles canvis. L’ICAB es reserva el dret de cancel·lar el programa si considera que no es compleixen amb els requisits necessaris per a l’èxit del mateix.
 
Cancel·lació:

En cas d'anul·lacions, es tindrà dret al reembors del total satisfet sempre que se sol·liciti per escrit amb una antelació de 15 dies naturals abans del començament del Màster.

Les cancel·lacions realitzades una vegada iniciat el Màster no tindran dret a cap devolució.

Tràmits Inscripció:

- Indicar-nos les dades que desitgeu constin a la factura (una vegada abonat l'import i emesa no es podrà modificar) i un número de compte per a les quotes domiciliades.
- Abonament de la matrícula, com a reserva de plaça, al número de compte de l’ICAB: IBAN:ES30-3183-0803-1620-0007-4928 (ARQUIA).

* Preguem ens envieu el comprovant de la transferència a l'e-mail masters@icab.cat.

- Enviar-nos un breu currículum vitae.
- Enviar-nos les Normes de la Formació Especialitzada signades.

Preus i formes pagament:

  • Col·legiats/des ICAB: Matrícula de 435€ + 6 quotes mensuals domiciliades (de 280€ cadascuna)= TOTAL: 2115€
  • No Col·legiats/des ICAB: Matrícula de 490€ + 6 quotes mensuals domiciliades (360€ cadascuna)= TOTAL: 2650€

Preus

DescripcióImportImport amb descompte*
Col·legiats/des ICAB col·legiats/des 2350,00€ 2115,00€
Persones Associades 2350,00€ 2115,00€
No Col·legiats/des ICAB 2650,00€ 2650,00€

(*) Els col·legiats/des que tinguin contractat el Servei de formació i documentació tindran un descompte del 10% sobre el preu que s'aplicarà automàticament en el moment de formalitzar-se la reserva.

Inscriu-te
Civil | Família | Infància i adolescència | Màsters | Postgrau

Postgrau ICAB en infància, adolescència, família i capacitat 2025 BLENDED

Informació general

  • 14/01/2025 - 19/06/2025
  • Blended
  • Dimarts i dijous de 18 a 21h. Format Blended: Sessions presencials a l'ICAB i on-line per ZOOM.
  • De pagament

Comparteix

TU POTS CONTROLAR L'ÚS DE LES COOKIES.

A l’ICAB utilitzem cookies a la nostra pàgina. Algunes són estrictament necessàries per al funcionament de la pàgina, i d'altres són opcionals i s'utilitzen per:

  • Mesurar com s'utilitza la pàgina web.
  • Habilitar la personalització de la pàgina web.
  • Per a funcions de publicitat, màrqueting i xarxes socials.

En fer clic a 'Acceptar totes', acceptes la instal·lació de totes les cookies. Si prefereixes configurar-les tu mateix/a o rebutjar-les, fes clic a 'Configuració de cookies'.

Per obtenir més informació, visita la nostra política de cookies.

×