Objectius: L'objectiu principal del Màster de Dret Immobiliari és la formació dels juristes en la complexa branca del Dret Immobiliari, que aglutina Dret Civil, Dret Urbanístic, Dret Registral, Dret Fiscal, i Dret Processal, de tal forma que esdevé una formació transversal, completa i exhaustiva, tant per l’advocat “in house” d’empreses del sector immobiliari com per a l’advocat de despatx que ha de lidiar a diari amb assumptes relatius a aquesta branca del Dret.
La formació teòrica i pràctica de l'advocat en aquesta especialitat tant demandada en el mercat a la conjuntura econòmica actual del país per poder dur a terme una assistència lletrada tant pel que fa a l’assessorament i contractació com a l'exercici i defensa dels drets.
El màster està adreçat a Llicenciats/Graduats en Dret i Professionals del sector immobiliari que desitgen tenir coneixements jurídics en Dret immobiliari (arquitectes, aparelladors, tècnics d’urbanisme, economistes, intermediaris, agents immobiliaris), que vulguin especialitzar-se en el Dret Immobiliari des de una vessant eminentment pràctica. El quadre docent està format fonamentalment per reconeguts advocats especialistes en Dret Immobiliari, Notaris, Registradors, Magistrats, i Professors d'Universitat.
- FORMACIÓN TRANSVERSAL Y COMPLETA
- ASPECTOS CIVILES, FISCALES, URBANÍSTICOS, REGISTRALES Y PROCESALES
- FORMACIÓN TEÓRICA Y PRÁCTICA.
- NOVETATS HABITATGE EN ZONES TENSIONADES.
Comitè Científic:
Chantal Moll de Alba. Professora de Dret Civil de la UB.
Marian Avedillo Ros. Advocada
Pablo Molina Alegre. Soci de J & A Garrigues, S.L.P
Joan Sacristán Tarragó. Advocat.
Antonio J. Muñoz Navarro. Registrador de Montcada i Reixach, censor i director adjunt al SERC
Programa:
BLOC 1.- CONTRACTES IMMOBILIARIS
- Els principis de la contractació immobiliària. La informació pre contractual. La promesa de contracte. El contracte de mediació.
- El dret d'opció de compra: naturalesa, duració i transmissibilitat. Exercici e inscripció al Registre de la Propietat.
- El contracte d’arres: naturalesa, característiques i modalitats. La cessió del contracte.
- El contracte de compravenda immobiliària:
- Naturalesa. Característiques. Modalitats. Les parts del contracte i les seves obligacions.
- L’objecte: el bé immoble. La falta de conformitat.
- El preu. La garantia del pagament. La clàusula resolutòria.
- La protecció dels consumidors a la compravenda d'habitatge.
- La permuta. Contracte de cessió de finca o d’edificabilitat a canvi de construcció futura
- La rescissió per lesió. L’ avantatge injusta.
- Contracte d'obra:
- Naturalesa, característiques, i obligacions de les parts.
- Els subcontractes.
- Els vicis de la construcció i les accions a exercitar.
- La LOE.
- Procediments ordinaris.
- Dret de retenció d’immobles.
- Arrendaments:
- El contracte d’arrendament de finca urbana. Elements essencials. Regulació legal.
- Cessió i sots-arrendament. Supòsits d’unió matrimonial i parella de fet. Alienació de l'habitatge arrendat: drets d'adquisició preferent de l'arrendatari i acció impugnatòria.
- L'arrendament per a usos diferents d'habitatge. El traspàs a l'antiga i la nova LAU. La subrogació.
- Disposicions Transitòries de la LAU.
- Causes de denegació de la pròrroga forçosa i causes de resolució dels contractes als arrendaments regulats pel TRLAU 64.
- Rústics.
- La renda i quantitats a càrrec de l'arrendatari. Determinació d’actualització. Problemàtica del judici de desnonament per falta de pagament de rendes.
- L’arrendament d'habitatge d'ús turístic. L’arrendament d’habitacions.
- Contracte de donació. La clàusula de reversió.
BLOC 2.- DRETS REALS
- La possessió. Adquisició, pèrdua i protecció.
- Les accions de tutela sumària de la possessió. La usucapió de béns immobles..
- El contracte de comodat. El precari. El procediment de desnonament per precari.
- Proposició de Llei de modificació de la Ley 1/2000, de 7 de gener, d'Enjudiciament Civil, en relació a l'ocupació il·legal d'habitatge.
- La Propietat
- La propietat temporal i la propietat compartida.
- Acció reivindicatòria i acció negatòria.
- Propietat immobiliària i el concurs de creditors. Immobles i societats mercantils. Transmissions d’immobles i operacions societàries. Compravenda i garantia hipotecaria a la Llei Concursal.
- Comunitat ordinària indivisa. La divisió de la cosa comuna. La copropietat germànica: problemàtica. La copropietat per torns.
- La Propietat Horitzontal:
- Elements comuns i elements privatius. Obligacions dels propietaris al respecte. Acció de cessació.
- Complex immobiliari, subcomunitats.
- Obligacions econòmiques dels propietaris. Especialitats del judici monitori de reclamació de quotes de Comunitat.
- Accessió immobiliària. Dret de superfície i dret de vol.
- Usdefruit, dret d’ús i dret d'habitació.
- Relacions de veïnatge. Servituds.
- Censos i la seva redempció.
- Drets d'adquisició preferent: opció de tempteig i retracte; retractes legals.
- Drets reals de garantia:
- Dret real d'hipoteca. Classes. La subrogació.
- Clàusules abusives del contracte d’hipoteca.
- Execució hipotecària: judicial i extrajudicial.
- Anàlisi legal i constitucional de la normativa catalana per millorar l'accés a l'habitatge, evitar l'exclusió residencial i la limitació de rendes: La Llei 24/2015, la Llei 4/2016, la Llei 11/2020, la Llei 1/2022 i altres modificacions normatives.
BLOC 3.- ASPECTES URBANÍSTICS
- Dret de propietat i urbanisme. Funció social del dret de propietat. Evolució del dret de la propietat urbana a la llum de la jurisprudència. Igualtat en l'exercici del Dret de propietat. Principis generals del Dret Urbanístic.
- Classificació del sòl. Situacions bàsiques de sòl. Règim jurídic del sòl: sòl urbà, sòl no urbanitzable i urbanitzable. Condicions en cadascun d’aquests sòls. Drets i deures dels propietaris.
- Planejament urbanístic. Tipus de plans: objecte i tramitació. Modificació i revisió. Impugnació dels actes de planejament.
- Valoració del sòl. Criteris i mètodes de valoració.
- Expropiacions forçoses per actuacions urbanístiques
- Execució del planejament: gestió urbanística. Sistemes d'actuació urbanística. Expropiació. El sistema de reparcel·lació: modalitats de compensació bàsica, concertació, cooperació, i sector d'urbanització prioritària. Funcionament de les Juntes de Compensació i execució de les obres d’urbanització
- El projecte de reparcel·lació. Funcionament pràctic
- Llicències urbanístiques: naturalesa jurídica. Actes subjectes. Règim aplicable. Tipologia. Procediment d’atorgament. Silenci. Règim d'impugnació. Extinció dels efectes. Parcel·lació. Obres. Activitats. Ambiental. Primera ocupació.
- Les situacions dels edificis construïts. El règim de fora d'ordenació i de volum disconforme. Deure de conservació. Ordres d'execució i declaració de ruïna. Retenció especulativa del sòl.
- Protecció de la legalitat urbanística. Concepte. Infraccions urbanístiques. Òrgans competents. Activitat inspectora. Procediments: restauració, sancionador urbanístic, rescabalament. Prescripció de les infraccions i sancions.
- Responsabilitat patrimonial i urbanisme
- Revisió urbanística de finques en operacions immobiliàries. Sessió pràctica. Fonts d'informació. Contingències habituals. Examen bàsic.
- Tendències actuals i el futur de l’urbanisme.
BLOC 4.- ASPECTES REGISTRALS
- Drets reals i drets d'obligació. La seguretat jurídica. El tràfic immobiliari i la seguretat jurídica preventiva. Registres jurídics: el Registre de la Propietat. El sistema de foli real. El títol formal. Titulació pública i doble control de la legalitat notarial i registral: beneficis del sistema.
- El Registre com a oficina. La publicitat formal: mitjans i efectes. L’informe registral al sistema de col·laboració notaries. Registres. El registre de béns mobles.
- El principi de legalitat. La qualificació registral. Recursos contra la qualificació. La nota al peu de títol.
- El procediment registral. El principi de prioritat. Presentació de documents. L’assentament de presentació. Acreditació de mitjans de pagament en les transmissions de domini.
- Principis hipotecaris: tracte successiu, legitimació, fe pública registral i especialitat.
- Immatriculació de finques. Inscripció d’excessos de cabuda. Modificació d’entitats hipotecàries. Requisits de caràcter administratiu. Finca registral. Divergència entre les dades registrals, cadastrals i municipals. Les operacions immobiliàries i organisme central de blanqueig de capitals.
- La inscripció d'obra nova. La divisió horitzontal. Aspectes urbanístics i registrals. L’assegurança decennal. Reparcel·lacions.
- El títol material. Drets inscribibles. Inscripció de l’arrendament, de l’opció i de les arres. Inscripció de garanties: la condició resolutòria. L’anotació preventiva. L'embargament de béns immobles.
BLOC 5.- ASPECTES FISCALS
- Fiscalitat d’operacions de transmissió d’immobles: IRPF, Impost de Societats, IVA, ITP i AJD
- Fiscalitat d’operacions immobiliàries: Impost de successions i donacions, i Patrimoni. Societats patrimonials.
- Fiscalitat de la tinença d’immobles: IRPF i Impost de Societats. Imposició indirecta dels arrendaments. Vende de participacions en el capital de societats immobiliàries. Comprovació de valors.
- Fiscalitat en la construcció: IVA, ITP y AJD, l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres. L'impost sobre activitats econòmiques, Drets de superfície, declaració obra nova, declaració divisió horitzontal, agrupació, segregació, agregació, divisió.
- Fiscalitat immobiliària local: IBI i Plusvàlua municipal.
PROFESSORAT
Agustí Serra Monté. Director de la Fundació Municipalista d’Acció Territorial
Alejandro Fuentes-Lojo Rius. Advocat
Anna Gratacós Capella. Advocada
Antonio José Muñoz Navarro. Registrador de Montcada i Reixach, censor y director adjunto al SERC
Carles Sala i Roca, Director del área jurídica del Colegio Oficial de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria (COAPI) de Barcelona y de la Asociación de Agentes Inmobiliarios de Cataluña (AIC). Doctor en derecho por la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Carlos Muñoz Juanpere. CIM Tax & Legal
Carolina Ortega Ramírez. Advocada
Chantal Moll de Alba. Professora de Dret Civil i Directora de la Càtedra de Dret Registral UB
Cristina Adell Fernández-Tresguerres. Advocada
Emma Sánchez Corretger. CIM Tax & Legal
Eugeni Martínez Caparrós. Advocat i Director operatiu d’Actuacions d’Urgència en Matèria d’Habitatge de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya
Eva Cordobés Millán, Directora Jurídica de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona
Eva Giménez Corrons. Advocada
Gemma Segura López. Advocada
Guillermo Martínez Gonzalo. Advocat
Inmaculada Barral Viñas. Catedràtica de Dret Civil a la Universitat de Barcelona
Jesús Gómez Taboada. Notari
Joan Sacristán Tarragó. Advocat
Jordi Duatis i Puigdollers. Arquitecte
Jordi Medina Ortiz. Advocat
José M. Calavia Molinero, Advocat
José María Tovillas Morán. Catedràtic de dret financer i tributaria de la Universitat de Barcelona
Josep Maria Espinet Asensio. Advocat
Juan Bautista Altadill Ferre. Advocat
Lluis Pau Gratacós. Advocat urbanista
Luis Brun Menendez. Advocat
Maria Antonia Avedillo Ros. Advocada
Marta Legarreta Fontelles. Advocada
Marta Martín Martín, Advocada, Assessora jurídica del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida.
Miguel Cervilla Domínguez. Advocat
Miquel Serra i Camús. Advocat i President de la Secció de Dret Civil de l'ICAB
Mireia del Pozo Niubó. Advocada
Noemí Blázquez Alonso. Advocada
Núria Garcia Vives. Advocada
Pablo Molina Alegre. Advocat
Paz Cano Sallares. Advocada
Rafael de Olañeta, Advocat - Doctor en Dret, President del Tribunal Econòmic Administratiu de l'Hospitalet de Llobregat.
Rafael Fernández Bautista. Advocat
Rocío Colorado Soriano. Titular del Jutjat del Contenciós Administratiu Núm. 14 de Barcelona
Sergio Nasarre Aznar. Catedràtic de Dret Civil de la Universitat Rovira i Virgili
Vicente Pérez Daudí. Catedràtic de Dret Processal
Yolanda Hernández Darnes. Advocada de la Generalitat de Catalunya
* Per tal d’obtenir el Títol d’Especialista en el Màster és necessari el 80% d’assistència a classe i superar el sistema d'avaluació establert.
El programa, dates, i professorat està subjecte a possibles canvis. L’ICAB es reserva el dret de cancel·lar el programa si considera que no es compleixen amb els requisits necessaris per a l’èxit del mateix.
Cancel·lació: En cas d'anul·lacions, es tindrà dret al reembors del total satisfet sempre que se sol·liciti per escrit amb una antelació de 15 dies naturals abans del començament del Màster.
Les cancel·lacions realitzades una vegada iniciat el Màster no tindran dret a cap devolució.
Tràmits Inscripció:
- Indicar-nos les dades que desitgeu constin a la factura (una vegada abonat l'import i emesa no es podrà modificar) i un número de compte per a les quotes domiciliades.
- Abonament de la matrícula, com a reserva de plaça, al número de compte de l’ICAB: IBAN:ES30-3183-0803-1620-0007-4928 (entitat bancària ARQUIA).
Preguem ens envieu el comprovant de la transferència a l'e.mail masters@icab.cat.
- Enviar-nos un breu currículum vitae.
- Enviar-nos les Normes de la Formació Especialitzada signades.
* S'aplicarà un 10% de descompte del total del Màster/Postgrau per pagament immediat, prèvia comunicació.
Preus i formes pagament, amb el descompte aplicat:
- Col·legiats/des ICAB en els últims 5 anys, ex Màsters d'especialització Icab, EPJ i Persones Associades:
Matrícula, abans de l'inici del Màster, de 551.40€ + 8 quotes mensuals domiciliades (de 330€ cadascuna) de novembre a juny = TOTAL: 3191.40€
- Col·legiats/des ICAB de més de 5 anys:
Matrícula, abans de l'inici del Màster, de 670.50€ + 8 quotes mensuals domiciliades (de 360€ cadascuna) de novembre a juny = TOTAL: 3550€
- Col·legiats/des altres Col·legis:
Matrícula, abans de l'inici del Màster, de 820€ + 8 quotes mensuals domiciliades (de 410€ cadascuna) de novembre a juny = TOTAL: 4100€
- No Col·legiats/des ICAB:
Matrícula, abans de l'inici del Màster, de 894€ + 8 quotes mensuals domiciliades (447€ cadascuna) de novembre a juny = TOTAL: 4470€