NOTA DE PREMSA: L'ICAB dona a conèixer el seu sistema de Compliance Penal
La presentació s'ha realitzat en el marc del III Congrés de Compliance i ha posat en valor l'ètica i la transparència en la gestió de les empreses. Gràcies a l'aplicació d'aquesta mesura, el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona es posa a l'avanguarda de la gestió ètica i de la bona governança en les Corporacions de Dret Públic
El degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez; la presidenta de l'Associació Espanyola de Compliance (ASCOM), Sylvia Enseñat; la vicedegana i presidenta del Comitè d'Ètica i Compliance de l'ICAB, Susana Ferrer; i l'advocat i Compliance Officer de la Corporació, Francisco Bonatti, han inaugurat el III Congrés de Compliance, que s'ha celebrat els dies 31 de març i 1 d'abril de 2022 a la seu de l'ICAB sota el lema El paradigma de la gestió ètica a les organitzacions.
En el marc de la inauguració del Congrés, que també s'ha pogut seguir de forma telemàtica, s'ha presentat el sistema de Compliance de l'ICAB i la seva política de gestió penal. En aquest sentit, el degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez, ha afirmat: “Estem implementant a l'ICAB un sistema de Compliance perquè el principi de transparència i l'ètica són valors essencials per al bon govern de les organitzacions". I ha afegit: “L'ICAB vol esdevenir també un referent en matèria de Compliance; la formació que durant avui i demà es facilitarà a través del Congrés és fonamental per aprofundir en aquesta matèria”. El degà també ha donat a conèixer que el Compliance Officer de l'ICAB és l'advocat i vicepresident de la Secció de Compliance de l'ICAB, Francisco Bonatti.
Per la seva banda, la presidenta de l'Associació Espanyola de Compliance, Sylvia Enseñat, ha celebrat que novament s'ha organitzat un nou Congrés sobre Compliance amb l'ICAB i ha destacat la importància que totes les empreses comptin amb sistemes de Compliance i adoptin mesures per al seu compliment efectiu. També ha posat en valor la figura del Compliance Officer dins les organitzacions.
La vicedegana i presidenta del Comitè d'Ètica i Compliance de l'ICAB, Susana Ferrer, ha explicat que el Compliance és una eina que serveix per reforçar el bon govern i la gestió ètica de les empreses mitjançant procediments per identificar i classificar els riscos operatius i legals a què s'enfronten i establir mecanismes interns i bones pràctiques per a la prevenció, gestió, control i reacció davant d'aquests. Per això, l'ICAB està implementant un sistema àgil de Compliance que compta amb dos comitès.
L'advocat i vicepresident de la Secció de Compliance de l'ICAB, Francisco Bonatti, ha afirmat que és “un honor i una responsabilitat assumir el càrrec de Compliance Officer de l'ICAB”. I tot seguit ha explicat els detalls del Sistema de Gestió de Compliance Penal (SGCP) del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, que està basat en el principi de tolerància zero davant del delicte.
En aquest sentit, Bonatti ha exposat que les polítiques de Compliance dissenyades per a l'ICAB es basen en l'ètica i la transparència i tenen en compte l'estructura singular dels col·legis de l'advocacia, que estan presidides per una Junta de Govern que sol estar integrada per professionals, en aquest cas de l'advocacia, que no són directius professionals i que tenen un staff tècnic de suport. Per això, el sistema de Compliance de l'ICAB compta amb dos comitès: un Comitè d'Ètica i Compliance i un Comitè tècnic de Compliance Penal.
El Comitè d'Ètica i Compliance el presideix la vicedegana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Susana Ferrer, i està integrat per altres membres de la Junta i la Gerència de l'ICAB. Les funcions d’aquest Comitè són les de vetllar pel compliment efectiu de la Política i del Sistema de Gestió de Compliance Penal, adoptant les decisions ordinàries i convocant la Junta de Govern quan ho consideri necessari; fer un seguiment i millora contínua del Sistema de Gestió de Compliance Penal, proposant els acords que cal adoptar; impulsar i adoptar les mesures disciplinàries o correctives ordinàries i informar la Junta de Govern prèviament perquè aquesta pugui implementar mesures disciplinàries; prendre cautelarment les decisions executives urgents necessàries per impedir o mitigar incompliments greus d'aquesta Política i supervisar el treball del Comitè Tècnic de Compliance.
El Comitè tècnic de Complinance Penal (CTC) realitza les funcions d’implantació, avaluació i millora del sistema de Compliance Penal. Està integrat per representants dels departaments de deontologia, informàtica, recursos humans, secretaria de Junta i finances del Col·legi.
La figura del Compliance Officer té la responsabilitat de planificar, executar i dirigir l’acció del Comitè Tècnic de Compliance i assistir a les reunions del Comitè d'Ètica i Compliance amb la finalitat de reportar i donar suport tècnic a l'Òrgan de Govern i Alta Direcció.
La Política de Compliance de l'ICAB s'aplicarà a totes les persones que integren la Comunitat Col·legial (la Junta de Govern, les Comissions i Seccions) quan exerceixen les seves funcions laborals, col·legials o representin la Corporació. Per això, tots els integrants de la Comunitat Col·legial tenen el deure de col·laborar per assolir l'eficàcia del Sistema de Gestió de Compliance Penal, tot informant sobre aquells riscos, conductes i incompliments de què tingui coneixement o sospita.
Entre les mesures establertes al sistema de Compliance Penal de l'ICAB cal destacar que s'ha habilitat un canal de denúncies - totalment confidencial i anònim- per detectar i informar sobre l'incompliment de la Política de Compliance Penal o possibles conductes no ètiques, sempre i quan puguin comportar responsabilitat penal per a l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia, d’acord amb l'article 31 Bis del Codi Penal.
Amb independència del Canal de Denúncies, qualsevol integrant de la Comunitat Col·legial pot fer les seves denúncies i comunicacions directament al Compliance Officer, als integrants del Comitè Tècnic de Compliance o a qualsevol membre de la Junta de Govern.
La política de Compliance Penal i Sistema de Gestió de Compliance Penal ICAB, la política del Canal de Denúncies i Investigacions i els drets i garanties per als denunciants i denunciats són documents que es poden consultar al Portal de Transparència del web del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, www.icab.cat i, concretament, en un nou apartat creat sobre Compliance.
Gràcies a l'aplicació d'aquesta mesura, el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona es posa a l'avantguarda de la gestió ètica i de la bona governança a les corporacions de dret públic.
Després d'aquesta exposició s'ha donat pas a les següents taules del III Congrés de Compliance, que ha tingut com a objectiu fer una anàlisi del passat, present i futur d'aquesta eina essencial en la gestió ètica de les empreses. Concretament, durant dijous s'han abordat “Els riscos de Compliance a les fusions i adquisicions d'empreses. Seguretats i inseguretats” i “La directiva de whistleblowing i si és un valor per definir un estàndard d'ètica al si de la Unió Europea”. També s'han celebrant les taules sobre el sector públic i l'ètica dels negocis en temps de pandèmia; “El passat, present i futur de la funció de Compliance a les organitzacions” i “El compliance i la lliure competència”.
El III Congrés sobre Compliance ha continuat el divendres amb la realització de l'anàlisi sobre “La governança, lideratge i compliance: del tone from the top al tone from the middle”; “La normalització de la governança a les organitzacions” i “L'avaluació dels models de prevenció de delictes: una perspectiva jurisprudencial”.
Contacte
-
Comunicació (Premsa, Web i revista Món Jurídic)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 85 / 93 496 18 80
- premsa@icab.cat; comunicacio@icab.cat
-
Mallorca, 283