NOTA DE PREMSA: El XIII Congrés del GGAE s’inicia amb la reclamació d'un pacte d'Estat per evitar el col·lapse de la Justícia
La presidenta del Consejo General de la Abogacía, Victoria Ortega, ha inaugurat aquest dimecres, 3 de maig de 2023, el XIII Congrés del CGAE, que se celebra al Centre de Convencions de Port Aventura sota el lema “Per la cultura de l'acord ”.
També han estat la ministra de Justícia, Pilar Llop, la consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, Gemma Ubasart, i les tres deganes amfitriones, Estela Martín, degana del Col·legi de l'Advocacia de Tarragona, Encarna Orduna, degana de Reus i presidenta del Consell de l'Advocacia Catalana i Marta Martínez, degana de Tortosa. En representació de l'ICAB, ha assistit a la inauguració el degà, Jesús M. Sánchez, i diferents membres de la Junta de Govern.
A l'acte d'obertura del XIII Congrés de l'Advocacia Espanyola, la presidenta del CGAE, Victoria Ortega, ha fet una crida als partits i als poders públics perquè des del diàleg i el consens arribin a un pacte d'Estat “estable i durador” ” per reformar el servei públic de justícia “a la vora del col·lapse” ja que “la qualitat de la Justícia és una qüestió d'Estat i s'ha de mantenir fora del joc partidista”. La presidenta del CGAE també ha considerat “imprescindible fer front de manera immediata i efectiva a les conseqüències de la paralització patida des de la pandèmia, així com evitar per tots els mitjans que el servei públic de justícia en pateixi noves”.
També han intervingut en l'obertura del Congrés la ministra de Justícia, Pilar Llop, qui després d'elogiar el paper de l'advocacia pel compromís amb l'estat de dret i el paper essencial en la defensa del dret a la tutela judicial efectiva, ha afirmat que prenia “bona nota” del que s'havia dit i que està afrontant “vagues i altres problemes “escoltant i dialogant”, alhora que “promovem unes reformes legislatives per avançar cap a una justícia moderna i eficient”.
Per part seva, Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, ha assenyalat que “el treball de l'advocacia és essencial en la democràcia. No hi pot haver democràcia sense advocacia”.
Les tres deganes amfitriones, Estela Martín, degana del Col·legi de l'Advocacia de Tarragona, Encarna Orduna, degana de Reus i Marta Martínez, degana de Tortosa, han mostrat la seva satisfacció per acollir el Congrés: “És la primera vegada que se celebra a Catalunya”, ha destacat Marta Martínez, "i fer-ho per la cultura de la pau i l’acord és essencialment important". "La imatge d’aquest Congrés representa una advocacia unida, amb força, equilibri, sentit comú, valor i valentia", ha declarat Orduna. "Són els companys els que marquen el camí", ha assenyalat Estela Martín.
Participació de l'ICAB al Congrés
El XIII Congrés de l'Advocacia Espanyola s'articula al voltant de quatre ponències deliberatives. El dijous, 4 de maig, es debat per una banda, sobre deontologia, i, de l'altra, sobre especialització i formació legal contínua.
Cal destacar la participació de l'ICAB el dijous 4 de maig la conferència formativa “Com canvia el nou reglament l'administració concursal”, amb la intervenció de Martí Batllori, membre de la Subcomissió de Dret Mercantil i Concursal del CGAE i coordinador del Grup de Treball de la Segona Oportunitat ICAB -CICAC; a la sessió sobre "Com pot afectar la llei d'Eficiència Processal l'exercici de l'advocacia", càrrec del degà emèrit Jaume Alonso-Cuevillas; i les ponències sobre "Els avantatges de l'abitratge" i "La mediació en Sanitat" que impartiran, respectivament, els diputats de la Junta de Govern de l'ICAB Frederic Munné i Carles García Roqueta.
Divendres, 5 de maig, al Congrés es tractarà la defensa de drets i llibertats i es posarà èmfasi en el projecte de llei del Dret de Defensa. El degà de l'ICAB, Jesús M. Sánchez, coordinarà la sessió deliberativa sobre “Intermediació i nous models de negoci” en què participarà com a ponent l'exministre Francisco Caamaño, mentre que la degana emèrita Sílvia Giménez-Salinas exposarà “Les darreres reformes legislatives amb incidència en el dret de menors”.
A més d'aquestes sessions d'anàlisi hi haurà un grup de treball sobre justícia gratuïta i el Torn d'Ofici i en paral·lel se celebraran durant el dijous 4 de maig i divendres 5 de maig, més de 60 actes de formació continuada, impartits per experts de primer nivell, sobre temes de rabiosa actualitat i sobre diferents àmbits, entre els quals cal destacar la pràctica jurídica processal, les darreres reformes legals, la cultura de l'acord, diferents habilitats professionals, tecnologia i bones pràctiques de despatx.
Tot això es complementa amb una Fira de serveis professionals que compta amb més de 40 expositors i a la qual estan convidats a assistir-hi els més de 1.500 advocats i advocades inscrits en aquesta edició del Congrés.
El XIII Congrés de l'Advocacia Espanyola permetrà abordar durant aquestes jornades els grans reptes que té actualment la professió.