NOTA DE PREMSA: El 1er Congrés Europeu de Segona Oportunitat se celebrarà amb els procediments d’insolvència de persones físiques disparats
- Aquest dimecres s'ha presentat el 1r Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat, que se celebrarà a Barcelona els dies 17 i 18 de novembre, organitzat pel Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) amb el suport del Consejo General de la Abogacía Española i de 'L'Aliança' per a la Segona Oportunitat.
- El Congrés tindrà format blended per facilitar el màxim seguiment per part tant de l'advocacia europea i d'altres professionals com de la ciutadania
- De gener a juny d'aquest any hi ha hagut més de 7.000 procediments d'insolvència de persones físiques. Per a finals d'any es preveu que se n'hagin iniciat 12.000, un 41% més que el 2021.
Madrid, 27/10/2021. La presidenta del Consejo General de la Abogacía Espanyola (CGAE), Victoria Ortega, i la degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Mª Eugènia Gay, han presentat avui a Madrid el 1er Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat, una iniciativa pionera de l'ICAB per abordar el dret de consumidors i emprenedors a una segona oportunitat davant de problemes d'insolvències. El Congrés se celebrarà els propers 17 i 18 de novembre.
En el marc de la roda de premsa, la degana de l'ICAB, Mª Eugènia Gay, ha destacat que el Congrés “respon al repte que tenim per davant –com a professionals del Dret i com a societat- d'oferir una sortida a aquelles persones que, de forma repentina i involuntària, s’han vist sorpresas per una situació de sobre endeutament-, i ha recordat que “per a què una eina com la Segona Oportunitat sigui realment útil i pugui desplegar tots els seus indubtables beneficis, ha de ser coneguda per totes les persones que participen de la mateixa”, i que “els
professionals del Dret i les entitats representatives dels diferents interessos de la societat civil, hem d'estar preparats i conèixer els mecanismes que l'ordenament jurídic posa al nostre abast, i aquesta és la motivació Congrés”.
Per part seva la presidenta del CGAE, Victoria Ortega, ha recordat que quan es parla de segona oportunitat "no parlem només d'economia i d'euros, sinó de societats, de vides humanes, de somnis personals i de projectes professionals". Per això, ha afirmat: “necessitem lleis que siguin sensibles a aquestes situacions i que ofereixin de debò la possibilitat de la segona oportunitat”, amb “seguretat jurídica”.
També ha intervingut en la presentació del 1er Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat, Yvonne Pavía, tresorera de l'ICAB, qui ha anunciat que durant la celebració del mateix es presentaran els resultats d'un estudi dut a terme per l'Observatori de la Insolvència Personal, creat per l'ICAB, que oferirà una radiografia completa d'aquest mecanisme.
En l'acte, Miquel Àngel Salazar, membre del grup de treball de Segona Oportunitat de la Comissió de Normativa del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, ha alertat que els procediments d'insolvència de persones físiques s'han disparat des de l’inici del 2021, assolint els 7.125 en el període de gener a juny, mentre que durant tot l'any 2020 es van registrar 8.507. Salazar ha considerat que si segueix aquesta progressió, a finals del 2021 s'hauran iniciat un total de 12.000 procediments d'aquesta naturalesa, un 41% més que l'any anterior. També ha exposat que des de començament d'any els processos d'insolvència de persones físiques han superat els de les persones jurídiques, en suposar els primers el 70% dels registrats.
El mecanisme de la Segona Oportunitat preveu que en situacions d'insolvència per part de la persona deutora de bona fe es pugui arribar a un acord extrajudicial amb els creditors, i que, en cas que no sigui possible, prèvia liquidació del seu patrimoni, es cancel·lin els deutes. La Segona Oportunitat va ser introduïda per la Llei 25/15 de 28 de juliol, de mecanisme de segona oportunitat, i s'adreça a les persones que s'han vist abocades a una situació de sobre endeutament.
El mecanisme de la segona oportunitat continua sent un mecanisme molt desconegut al nostre país, on les xifres de procediments estan molt per sota dels països del nostre entorn, com França, on l'any passat es van obrir 108.000 procediments, o el Regne Unit, amb 114.000, segons ha explicat Salazar, qui ha assenyalat que a Espanya segueix havent-hi un “estigma cap al deutor”.
Per donar a conèixer el funcionament i els avantatges del seu ús, en el marc de la roda de premsa s'ha presentat el testimoni d'Alexandra Colomina, qui estava al capdavant d'una empresa familiar que va fer fallida i el 2016 va iniciar un procediment de segona oportunitat que va culminar un any després amb l'exoneració del deute, cosa que li va permetre tornar a emprendre amb un nou negoci. "És important que la gent sàpiga que hi ha aquesta possibilitat, que dona opcions de començar noves vides", ha assenyalat Colomina, i ha afegit: "és important assessorar-se per advocats i advocades experts que et porten de la mà i et donen molta tranquil·litat" ”.
1er Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat
El 1er Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat se celebrarà a Barcelona, a la seu del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, els dies 17 i 18 de novembre. Es podrà seguir també de forma telemàtica amb la finalitat que tant l'advocacia europea com a professionals de diferent índole i la ciutadania en general puguin seguir les taules jurídiques, socioeconòmiques i els tallers pràctics sobre aquest mecanisme que es realitzaran durant les dues jornades del congrés. Podeu consultar el programa detallat al següent enllaç
El 1er Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat té com a objectius constituir un punt de trobada de tots els actors rellevants en matèria d'insolvència personal i segona oportunitat (advocacia, judicatura, universitat, administracions públiques, col·legis d'advocats, organitzacions socials...) no només nacional sinó a nivell europeu; Analitzar des del vessant social, econòmic i jurídic, els diferents aspectes relacionats amb la insolvència (d'una banda, la tramitació de l'Avantprojecte de Llei de transposició de la Directiva europea 2019/1023 de reestructuració, i de l'altra, les causes, les conseqüències i les solucions de la insolvència); i impulsar un canvi cultural en la concepció i plasmació legislativa de tota norma relacionada amb les insolvències i les seves possibles solucions, per generar, així, sinergies de diàleg social que s'estenguin més enllà del mateix Congrés.
El congrés, organitzat per l'ICAB, compta amb la col·laboració especial de vLex i el suport del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), el Consell de l'Advocacia Catalana (CICAC) i les institucions que formen part de 'L'Aliança ' per a la segona oportunitat. L'organització és possible gràcies a la dedicació del Grup de la Segona Oportunitat, adscrit a la Comissió de Normativa del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, i a l'experiència desenvolupada pel departament de Formació de l'ICAB.
Dept. Comunicació CGAE
|
|
Dept. Comunicació ICAB |
Contacte
-
Comunicació (Premsa, Web i revista Món Jurídic)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 85 / 93 496 18 80
- premsa@icab.cat; comunicacio@icab.cat
-
Mallorca, 283