L'advocacia reclama la introducció de la clàusula 'Rebus' a l'ordenament jurídic per solucionar ràpidament i eficaçment problemes contractuals generats per situacions excepcionals
Així s'ha posat de manifest durant un acte institucional celebrat a la seu de l'ICAB en què han participat el degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona juntament amb els degans dels Col·legis d'Advocats de Melilla, Santa Cruz de la Palma i València, el president del Consell de l'Advocacia Catalana i la secretària general del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat
- Els catedràtics de dret processal Javier Orduña i Vicente Pérez Daudí han donat a conèixer els detalls de la proposta legislativa de l'ICAB, així com de les reformes processals que haurien de dur a terme perquè la clàsusula 'Rebus' pugui ser una solució efectiva als problemes contractuals generats per causes de força major com la pandèmia o la Dana
L'advocacia ha presentat aquest 9 de gener a l'ICAB, sota el lideratge del degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez, una proposta legislativa per poder introduir la clàusula “Rebus Sic Stantibus” a l’ordenament jurídic espanyol amb la finalitat de comptar amb una eina eficaç i ràpida per contribuir a solucionar els problemes contractuals generats per situacions de força major.
La clàusula ‘Rebus Sic Stantibus’ és un principi general del dret contractual que flexibilitza el principi del ‘Pacta Sunt Servanda’, de manera que permet la modificació de les clàusules d'un contracte quan, pel transcurs del temps, apareixen noves circumstàncies que no van ser previstes a la redacció del contracte. Aquest principi sí que està regulat a països del nostre entorn com són Portugal, França, Itàlia, Alemanya i Holanda.
L'acte institucional celebrat a la seu de l'ICAB ha comptat amb la participació de degà de l'advocacia barcelonina, Jesús M. Sánchez; el degà del Col·legi d'Advocats de Melilla, Blas Jesús Imbroda; el degà del Col·legi d'Advocats de Santa Cruz de la Palma, Juan Antonio Rodríguez; el degà del Col·legi d'Advocats de València; José Soriano; el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Joan Martínez; la secretària general del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Maite Casado; i els catedràtics de Dret Processal Javier Orduña i Vicente Pérez Daudí.
El degà de l'ICAB, Jesús M. Sánchez, ha destacat que “és urgent i necessària la regulació de la clàusula 'Rebus Sic Stantibus' a l'ordenament jurídic ja que aquest instrument permetria adaptar econòmicament els contractes a realitats que són, per naturalesa, imprevisibles i garantir així un equilibri just entre les parts afectades per situacions de força major”. Sánchez també ha considerat que "la manca de regulació de la clàusula 'Rebus' suposa un 'anomalia' que ens allunya dels ordenaments jurídics del nostre entorn" i espera que es pugui incorporar aquest principi a l'ordenament jurídic. En aquest sentit, ha afegit que "el Codi Civil Català és un dels més moderns i flexibles d´Europa i considero que en un termini raonable es pugui introduir aquesta figura jurídica perquè és de les poques que falten per regular". El degà de l'ICAB també ha recordat que, al 2020, des de la Comissió de Normativa de l'ICAB/CICAC es va presentar una proposta legislativa davant dels grups parlamentaris del Congrés que no va ser finalment aprovada. Per això, ha alertat que “des de l'advocacia seguim treballant per contribuir a resoldre els problemes de la ciutadania i no deixarem que la clàusula 'Rebus' caigui en l'oblit. És un instrument que pot ser la taula de salvació per afrontar desequilibris contractuals generats per una causa de força major i ha de ser normalitzada”.
Per part seva, Juan Antonio Rodríguez ha afirmat que “hi ha un clam social per trobar una solució a les problemàtiques derivades de situacions excepcionals com l'erupció del volcà de La Palma. Espero que la classe política sigui conscient que és urgent comptar amb la clàusula 'Rebus' al nostre ordenament per donar resposta jurídica als desequilibris contractuals que poden sorgir derivades de situacions imprevisibles”.
Durant la presentació, Blas Imbroda ha declarat que “l'advocacia és al servei de la societat. Celebro la iniciativa de l'ICAB i el lideratge del degà Jesús M. Sánchez a l'hora d'elaborar una proposta legislativa per donar una solució generalitzada als problemes contractuals generats per circumstàncies extremes”.
Joan Martínez ha exposat que cal reformar el Codi Civil Català introduint el principi de la clàusula “Rebus” per poder donar una solució més ràpida a problemes contractuals derivats de situacions de força major. I ha afegit: “donem suport des de l’Advocacia Catalana a aquesta proposta legislativa impulsada per l’ICAB així com a les altres propostes que està elaborant en altres àmbits com la multirreincidència”.
En la seva intervenció, Maite Casado ha felicitat l'ICAB per la proposta legislativa sobre la clàusula ‘Rebus’ i ha destacat que aquestes iniciatives ajuden l'Administració a dur a terme la seva feina. En aquest sentit, ha afirmat que des del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat s'impulsa la modificació del Codi Civil Català per millorar-lo i adaptar-lo a les noves realitats socials.
Proposta legislativa de l’advocacia
La proposta legislativa de l'advocacia ha tingut les aportacions dels catedràtics experts en dret processal Javier Orduña i Vicente Pérez Daudí. Orduña ha destacat que "la clàusula 'Rebus' no és una figura jurídica estranya sinó que està present en el dret contractual europeu i ha alertat de la necessitat de regular-la i introduir-la a l'ordenament jurídic del nostre país perquè es pugui aplicar de forma 'normalitzada' i que acabi existint una ‘cultura de la Rebus’ a la nostra societat”. Orduña ha detallat que la proposta de l'advocacia preveu la modificació de l'article 1258 del Codi civil espanyol (adjuntem proposta legislativa) i ha ressaltat que aquest principi jurídic pretén ponderar el dany o el desequilibri que es pot produir entre les parts que han signat un contracte davant de situacions imprevisibles o de causa major, com ara la Dana, i per això ha ressaltat la seva importància, ja que pot contribuir a “mantenir els contractes vigents”.
Per la seva banda, Vicente Pérez Daudí ha posat èmfasi en la necessitat que la modificació del codi civil per introduir la clàusula 'Rebus' vagi acompanyada d'una reforma de l'articulat de la LEC perquè l'aplicació de la clàusula 'Rebus' es pugui fer de forma efectiva. (veure proposta en el document adjunt)
L'acte ha comptat amb l'assistència de representants de diferents operadors jurídics i constitueix un pas essencial de l'advocacia per impulsar un canvi legislatiu important que pot contribuir a donar solució a les demandes de la ciutadania en temes d’especial rellevància econòmica com són els conflictes contractuals derivats de catàstrofes i circumstàncies excepcionals.
Documents
-
Normativa | Comissió Normativa1235.462890625 Kbpdf
Proposta Legislativa Clàusula Rebus
Contacte
-
Comissió de Normativa
-
c/ Mallorca, 283
Barcelona, (Espanya) - normativa@icab.cat
-
c/ Mallorca, 283