L'advocacia de Madrid i Barcelona presenta noves propostes per actualitzar i adequar la legislació a les necessitats i demandes actuals de la societat
- Les iniciatives han estat elaborades a través dels instituts de recerca jurídica I+D ICAM i I+DRET i se centren, entre altres matèries, en multireincidència, ocupació delinqüencial d'habitatges, crèdit revolving, clàusula “rebus sic stantibus” o la necessària especialització de l'Administració de Justícia en Infància, Família i Capacitat.
Els Col·legis de l'Advocacia de Madrid i Barcelona han donat a conèixer aquest dilluns les seves darreres propostes per actualitzar i adequar la legislació a les necessitats i demandes actuals de la societat en diverses matèries d'interès social i econòmic.
Les iniciatives, elaborades a través dels instituts de recerca jurídica I+D ICAM i I+DRET, s'han presentat en un acte conjunt a la seu de l'ICAM que ha comptat amb la participació del president del Consell Assessor dels dos instituts, Javier Orduña, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València i exmagistrat de la Sala 1a del Tribunal Suprem. A més, han intervingut a l'acte el degà en funcions del Col·legi de l'Advocacia de Madrid, José María Alonso; el degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez; la degana de la Facultat de Dret i Empresa de la Universitat Abat Oliba CEU, Mª Jesús Pesqueira; l'advocat i diputat en funcions responsable de Seccions de l'ICAM, Eugenio Ribón; i la coordinadora de l'Àrea de Formació de l'ICAB, Cristina Vallejo.
Tots els participants han destacat el treball conjunt realitzat a través de la col·laboració entre tots dos instituts, concretat en 12 mesures per donar solució a problemàtiques socials que lluny de reduir-se s'estan agreujant en el context de crisi actual. En aquest sentit, Javier Orduña ha emfatitzat que “la necessària recuperació econòmica i la garantia de pau social passen per la determinació política de dur a terme reformes legislatives que no es poden demorar més”.
Per la seva banda, José María Alonso ha recalcat la importància que tindran totes i cadascuna de les propostes “de cara a millorar la nostra legislació per servir els interessos de la societat civil”, resolent problemes que passen inadvertits per a la major part de la ciutadania i que només poden ser denunciats pels professionals protagonistes i testimonis de l'aplicació de la normativa.
A la compareixença s'han tractat a fons canvis legislatius que posarien límit a problemàtiques com la multireincidència o l'ocupació delinqüencial d'habitatges. Jesús M. Sánchez ha afirmat que “és un error intentar aproximar-se a aquestes greus problemàtiques socials des dels apriorismes ideològics”. I ha afegit: “Només des de l'estudi detallat dels ordenaments del nostre entorn i del propi, com duen a terme els instituts de l'ICAM i l'ICAB, es poden plantejar reformes eficaces que garanteixin de debò la defensa dels drets de la ciutadania i el progrés social”.
També s'han proposat mesures per donar solució a conflictes derivats del consum i en productes bancaris com són la supressió de l'índex IRPH de les hipoteques o la manca de transparència i protecció dels crèdits de les targetes revolving. Alhora, i entre altres reformes, s'ha proposat l'especialització en la jurisdicció d'Infància, Família i Capacitat a través de la implantació de tribunals d'instància i d'oficines de justícia als municipis, així com la regulació de la clàusula “rebus sic stantibus” al Codi Civil.
Eugenio Ribón ha manifestat que aquesta sinergia d'Instituts I+D “neix amb l'objectiu de ser un instrument avançat a l'estudi de la Ciència Jurídica capaç de detectar els dèficits normatius que pateix el nostre Dret i oferir al legislador i intèrpret judicial les propostes més idònies per a la millora del nostre sistema jurídic i convivència social. Emergeix amb l'encert de conjugar el saber de l'acadèmia amb la perspicàcia de la pràctica forense a l'exercici del dret. I a partir d´això, ser capaços d´oferir respostes concretes i tangibles”. A continuació, es detalla l'índex de mesures presentades a la roda de premsa conjunta:
- Mesures processals, organitzatives i substantives d’acompanyament a les propostes legislatives relatives als delictes de multireincidència.
- Proposta de reforma parcial del Codi civil, mitjançant decret llei, per a la regulació, per primera vegada, de figures d'especial rellevància i oportunitat en períodes de crisi: clàusula “rebus sic stantibus” i desheretament per causa de maltractament psicològic.
- Proposició de llei de modificació de l’article 1258 de Codi Civil.
- Proposició de llei en matèria d'ocupació il·legal i multireincidència, per la qual es modifiquen el Reial decret de 14 de setembre de 1882, pel qual s'aprova la llei d'enjudiciament criminal i la llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre , del Codi Penal.
- Modificació de la llei de bases del règim local quant a ocupació il·legal.
- Proposta de modificació de la Llei de Propietat Horitzontal per facultar les comunitats de veïns per poder actuar davant d'ocupacions il·legals.
- Proposició de llei de reforma de la llei 29/1994, del 24 de novembre, d'arrendaments urbans.
- Proposició de llei per a la supressió de l'índex IRPH Entitats i la seva substitució als contractes afectats per la vigència de la disposició addicional quinzena de la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització.
- Addenda a la proposta d'esmenes al projecte de llei de mesures d'eficiència processal del servei públic de justícia que formula l'ICAB.
- Proposta d'esmenes de la Plataforma Família i Dret, l'ICAM i l'ICAB al projecte de Llei Orgànica d'eficiència organitzativa del Servei públic de Justícia, per la qual es modifica la llei orgànica 6/1985 del Poder Judicial, per a la implantació dels tribunals d'instància i les oficines de justícia als municipis (Infància, Família i Capacitat).
- Proposta sobre l'Ordre ETD/699/2020 de modificació de l'Ordre EHA/2899/2011 de transparència i protecció del client de serveis bancaris per tal d'establir el límit màxim del tipus d'interès als crèdits revolving.
- Proposició de llei de modificació de la Llei 1/1996 d’assistència jurídica gratuïta com a conseqüència de l’aplicació dels mitjans adequats de solució de conflictes.
Contacte
-
Comissió de Normativa
-
c/ Mallorca, 283
Barcelona, (Espanya) - normativa@icab.cat
-
c/ Mallorca, 283
-
Comunicació (Premsa, Web i revista Món Jurídic)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 85 / 93 496 18 80
- premsa@icab.cat; comunicacio@icab.cat
-
Mallorca, 283