Cristina Vallejo pren possessió com a nova degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB)
L’ICAB ha renovat tota la seva Junta de Govern en el marc d’un acte solemne celebrat el 3 de juliol de 2025 a la sala d’actes de la Corporació. El vicedegà de l’ICAB és Jorge Navarro i el nou secretari de la Corporació, Carles García Roqueta
Cristina Vallejo Ros ha estat proclamada com a nova degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) en el marc d’un acte solemne que s’ha celebrat aquesta tarda a la Sala d'Actes d’aquesta Corporació i que ha comptat amb més de 300 assistents. Vallejo pren el relleu de Jesús M. Sánchez i és la tercera advocada en la història de l’ICAB - després de Sílvia Giménez-Salinas (2005) i Mª Eugènia Gay (2017)- que es converteix en degana de la Corporació.
El degà sortint de la Corporació, Jesús M. Sánchez, ha donat la benvinguda a l’acte i ha destacat en el seu parlament que exercir com a degà de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona durant gairebé quatre anys ha estat “l’honor més gran que pot tenir un advocat”.
A continuació, Sánchez fa fet balanç del seu mandat. Ha destacat que ha estat marcat per la promoció de la formació -amb més de 200 Congressos anuals on han participat més de 28.000 persones col·legiades-; la defensa de la professió a través de la Comissió de Relacions amb l’Administració i la Justícia (CRAJ) des de la qual s’han atès més de 1.000 persones col·legiades.
També ha ressaltat que s’ha aconseguit -treballant l’ICAB amb el Consell de l’Advocacia Catalana- un increment dels barems del Torn d’Ofici, “fet que ha comportat un pas essencial tot i que encara queda molt per aconseguir en aquesta matèria”, ha declarat Sánchez.
El degà sortint de l’ICAB també ha fet èmfasi en la funció social de l’advocacia: “Hem posat en marxa, entre d’altres, l’Observatori dels Drets de les Persones i l’Observatori de la Segona Oportunitat i l’impuls legislatiu –a través de l’Institut I+Dret- de propostes legislatives en defensa dels drets de les persones. L’aposta per la digitalització de la professió i facilitar recursos i programes d’IA ha estat un altre dels eixos essencials del mandat de Sánchez a través d’iniciatives com el programa ALIAT.
A més, ha agraït a tots els companys i membres de les Junta amb els quals ha compartit aquests darrers 8 anys -primer com a secretari, i posteriorment com a degà de l’ICAB- el treball fet en equip així com la confiança dipositada pels companys de professió.
Per concloure el seu discrus, ha afirmat que és un “privilegi donar el relleu al capdavant de l’ICAB a Cristina Vallejo, una gran professional, una dona íntegra, compromesa, preparada i lleial que avui assumeix la responsabilitat de ser degana d'aquest Il·lustre Col·legi”. I a més ha afirmat que amb Cristina Vallejo, la tercera degana al capdavant de la Corporació, es pot afirmar que fa un pas mlt important per trencar el sostre de vidre en l’àmbit de la justícia. “El Col·legi queda a les bones mans de Cristina Vallejo, Jorge Navarro, Carles García Roqueta i un equip profundament compromès”, ha sentenciat Sánchez.
A continuació, s’ha produït el relleu i presa de possessió. Cristina Vallejo Ros encapçala la nova junta de govern de l’ICAB, que està formada per Jorge Navarro Massip (vicedegà); Carles García Roqueta (secretari), i els diputats i diputades Cristina Capuz Ortega, Ramón Casanova Burgués, Natalia Centella Gurmaches, Quim Clavaguera Vilà, Cristina Crespo Biscarri, Cristina Díaz-Malnero, Marta Domènech Gomis, Octavio Gracia Chamorro, Natalia Martí Picó, Lluís Rodríguez Pitarque, Alexander Salvador Cerqueda, Vanessa Sánchez Balboa i Carmen Sánchez García.
En la seva intervenció com a nova degana de l'ICAB, Cristina Vallejo, i atesa la situació de dol a Catalunya pels incendis que han fet afectat La Segarra aquesta setmana, ha volgut fer extensiu el seu condol a les famílies de les víctimes.
A continuació, Vallejo ha volgut agrair, en primer lloc, “la tasca importantíssima que han dut a terme durant els darrers quasi quatre anys el degà Jesús M. Sánchez i la seva junta de Govern, la confiança dipositada en ella per part de la degana emèrita de l’ICAB Mª Eugènia Gay, ja que si bé he estat vinculada a l’ICAB a través del departament de Formació, a través d’ella vaig formar part de la seva Junta com a diputada de la Junta de Govern durant el mandat del 2017 al 2021”. També ha agraït als companys i companyes la seva confiança que en han dipositat en ella i en tots els membre que integren la nova Junta de Govern de la Corporació.
La degana ha destacat en el seu discurs de presa de possessió que combatre la desafecció col·legial és un dels principals aspectes que abordarà durant el mandat que ara inicia: la baixa participació en els comicis celebrats la jornada del passat 19 de juny ens indica que hem d’actuar, ja que la força i motor del col·legi són els seus més de 24.000 col·legiats.
Vallejo també ha destacat que la nova Junta de Govern “és un equip compromès, il·lusionat i e i que la defensa de la professió és la seva màxima prioritat, i ha fet èmfasi en què s’ha d’escoltar i acompanyar les persones col·legiades”.
La nova degana de l’ICAB també ha parlat del context en el qual pren possessió. En relació a l’entrada en vigor de la LO 1/2025 ha dit que comporta un canvi de paradigma i ha apel·lat a tots els representants institucionals de l’àmbit de la justícia la necessitat d’establir un diàleg per tal que aquesta Llei compti amb recursos i comporti un canvi real en el funcionament de l’Administració de Justícia.
Sobre la vaga per part d’alguns jutges i fiscals a Espanya entre l’1 i el 3 de juliol, ha afirmat, que si bé s’ha de respectar el Dret de vaga, també ha demanat que s’han de reprogramar amb la màxima celeritat els judicis suspesos.
Quin col·legi volem?
Com a advocats i advocades exercim totes les àrees de Govern, i comptem amb més de 24.000 col·legiades i col·legiades. L’advocia sènior és molt important per a l’ICAB, per això treballarem per una jubilació justa. D’igual forma, l’advocacia jove és una prioritat de la Corporació.
“El Respecte cap a la professió” és una altra de les màximes per les quals vetllarà la Junta de Govern de l’ICAB perquè l’advocacia és qui garanteix el Dret de defensa de les persones”. Per això farem de lobby i treballarem conjuntament amb el Consejo General de la Abogacía Espanyola i l’Advocacia Catalana. També es tendirem la mà a la Conselleria, el TSJC i la resta d’Administradors i operadors jurídics per seguir col·laborant.
Dins les línies estratègiques del seu mandat, ha ressaltat la promoció de la formació com a via per a l’excel·lència en l’exercici professional amb l’objectiu que l’ICAB faciliti a les persones col·legiades les eines que permetin afrontar els nous reptes de la professió, especialment en un context marcat per l’auge de la IA. També serà una prioritat de la Corporació vetllar per les normes deontològiques, els honoraris i reivindicar més recursos per al Torn d’Ofici, perquè és un servei que garanteix el Dret d’accés a la justícia les 24h els 365 dies de l’any.
La nova degana de la Corporació també ha posat de manifest que la Corporació continuarà treballant en propostes legislatives en defensa de la ciutadania, entre elles relatives a l’accés a un habitatge digne.
Per finalitzar el seu discurs i com a tercera degana en la història de la Corporació, “la tercera en els 20 anys”, Vallejo ha declarat que l’ICAB continuarà treballant per promoure la igualtat.
La Coral del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha clausurat l’acte.
L’acte ha comptat amb l’assistència del conseller de justícia, Ramon Espadaler; el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, el president del Consejo General de la Abogacía Española, Salvador González; el president de l’Advocacia Catalana; Joan Martínez; la presidenta del Tribunal Superior de Catalunya; Mercedes Caso; els degans emèrits de l’ICAB Josep Maria Antràs, Eugeni Gay; Jaume Alonso-Cuevillas, Sílvia Gimenez-Salinas, Pedro L. Yúfera, Oriol Rusca; Maria Eugènia Gay, Josep Ma. Balcells, els degans de diferents col·legis de l’advocacia d’Espanya; així com representants de diferents col·legis professionals de l’àmbit jurídic.
