REIAL DECRET LLEI 2/2021, de 26 de gener, de reforç i consolidació de mesures socials en defensa de l'ocupació (BOE del 27 de gener de 2021)
Entrada en vigor: 27-01-2021. Es determina la pròrroga de tots els ERTO basats en una causa de força major relacionada amb la COVID-19, fins el 31 de maig de 2021, que regula l'article 22 de Reial decret llei 8/2020, de 17 de març.
Seguiran sent aplicables, a més, els ERTOS de força major per impediments a l'activitat autoritzats en base al que preveu l'article 2.1 del Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, i en la disposició addicional primera.2 del Reial decret llei 24/2020, de 26 de juny, fins al seu terme d'acord amb la resolució estimatòria.
Els ERTO de força major de limitació al desenvolupament normalitzat de l'activitat en base al que preveu l'article 2.2 de Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre seguiran sent aplicables fins el 31 de maig de 2021.
També es reconeix la possibilitat de presentar nous ERTO per limitacions o impediments, en idèntics termes als fixats per l'article 2 del Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, i d'acord amb les causes descrites en el mateix.
Es disposa, com a novetat, que, una vegada que una empresa hagi obtingut una resolució estimatòria en un ERTO de força major per impediment a l'activitat, es pugui, sense necessitat de tramitar un altre nou expedient, passar a aplicar sense solució de continuïtat les mesures corresponents a la situació de limitacions al desenvolupament normalitzat de l'activitat, i viceversa, sense perjudici de les obligacions de comunicació i els percentatges d'exoneració que corresponguin en cada cas. Això mateix és aplicable respecte de les resolucions ja recaigudes d'acord amb el que preveu l'article 2 del Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre i la disposició addicional primera.2 del Reial decret llei 24/2020, de 26 de juny.
S'estableix la pròrroga dels efectes de la resta de continguts complementaris de la III ASDE inclosos en el Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, com ara les especialitats aplicables als expedients vinculats a la COVID-19 però basats en causes econòmiques , tècniques, organitzatives o de producció, els límits relacionats amb el repartiment de dividends i la transparència fiscal, les hores extraordinàries i les noves externalitzacions, així com les limitacions i previsions establertes en relació amb les extincions basades en les causes que fonamenten els ERTO relacionats amb la COVID-19 i la interrupció del còmput dels contractes temporals.
Es preveu la pròrroga dels efectes de l'article 5 de Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, de manera que les condicions aplicables a aquesta salvaguarda, tant respecte de les exoneracions gaudides amb caràcter previ a l'entrada en vigor d'aquest reial decret llei, com respecte a les previstes en el mateix, són les descrites en l'esmentat article 5, així:
- Els compromisos de manteniment de l'ocupació generats en virtut dels beneficis recollits en el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, en l'article 6 de Reial decret llei 24/2020, de 26 de juny, i en el mateix Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, continuen vigents en els termes previstos en aquestes normes i pels terminis recollits en aquestes.
- Les empreses que, conforme al que preveu aquest Reial decret llei, rebin exoneracions en les quotes a la Seguretat Social, queden compromeses, en base a l'aplicació d'aquestes mesures excepcionals, a un nou període de sis mesos de salvaguarda de l'ocupació , el contingut, requisits i còmput s'efectuarà en els termes que estableix la disposició addicional sisena de el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març i en el propi article 5 de Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre .
- Si l'empresa estigués afectada per un compromís de manteniment de l'ocupació prèviament adquirit, l'inici de el nou període previst es produirà quan aquell hagués acabat.
Per tant, la clàusula de salvaguarda torna a desplegar tot el seu contingut, el que implica que les empreses, un cop complerts els períodes de 6 mesos de salvaguarda d'ocupació que hagin adquirit segons el que preveuen les normes prèvies, es comprometen, en virtut d'aquest reial decret llei, al manteniment de l'ocupació durant un altre nou període de 6 mesos de durada, el còmput s'inicia un cop finalitzats els anteriors en la seva integritat.
S'estableix la pròrroga de les mesures extraordinàries en matèria de protecció de les persones treballadores. Concretament, mantenen la seva vigència les mesures de protecció per desocupació que preveu l'article 8 del Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, amb la conservació del tipus del 70% aplicable a la base reguladora per al càlcul de la prestació, evitant-se que a partir dels 180 dies consumits aquest percentatge es desplomi a l'50%, la conservació del comptador a zero en els termes que preveu aquest nou Reial Decret Llei, així com les mesures de protecció de les persones amb contracte fix discontinu que preveu el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març. Seguiran resultant aplicables, a més, la prestació extraordinària per a persones amb contracte fix discontinu o que realitzin treballs fixos i periòdics que es repeteixin en dates certes, en virtut de la pròrroga de l'article 9 del Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre ; les mesures que preveu l'article 10 de l'esmentada norma sobre cobertura de períodes de cotització d'aquelles persones treballadores incloses en expedients de regulació temporal d'ocupació que no siguin beneficiàries de prestacions d'atur; i la compatibilitat de les prestacions per desocupació amb el treball a temps parcial en els termes de l'article 11 de Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre.
Es regulen mesures de suport als treballadors autònoms. Així, la prestació extraordinària per cessament d'activitat de manera similar a la introduïda per l'article 13.1 del Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, en favor d'aquells autònoms que es vegin obligats a suspendre totalment les seves activitats en virtut de la resolució que pugui adoptar-se al respecte.
S'introdueix la possibilitat d'accedir a una prestació extraordinària de cessament d'activitat a aquells treballadors autònoms que no sent afectats pel tancament de la seva activitat veuen reduït els seus ingressos i no tenen accés a la prestació de cessament d'activitat regulada a l'article 7 o als articles 327 i següents del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, ni a la prestació de cessament d'activitat prevista en l'article 7.
Es regula la prestació de cessament d'activitat compatible amb el treball per compte propi, i s'estableix una prestació extraordinària de cessament d'activitat per als treballadors de temporada que desenvolupin la seva activitat a l'almenys durant tres mesos a la primera meitat de l'any.
La disposició addicional primera inclou a les empreses pertanyents a sectors amb una elevada taxa de cobertura per ERTO (xifrada en un percentatge de l'15% del total de persones assalariades d'alta en el Règim General de la Seguretat Social) i una reduïda taxa de recuperació de activitat (definida com l'afectació per ERTO de, almenys, el 70% del total de persones assalariades integrants d'aquest sector o CNAE). Per a aquestes empreses i aquelles que van ser qualificades com a integrants de la seva cadena de valor o dependents de les mateixes, d'acord amb el que recull la disposició addicional primera de Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, es manté una especial protecció , mitjançant el reconeixement automàtic de exoneracions en la quota empresarial a la Seguretat Social aplicables tant a les persones afectades per ERTO com a les no afectades.
Es recullen mesures extraordinàries en matèria de cotització a la Seguretat Social i per conceptes de recaptació conjunta vinculades a expedients de regulació temporal d'ocupació, en línia amb les mesures similars ja adoptades anteriorment respecte a aquests expedients en el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, el Reial decret llei 18/2020, de 12 de maig, de mesures socials en defensa de l'ocupació, el Reial decret llei 24/2020, de 26 de juny, i el Reial decret llei 30/2020 , de 29 de setembre, sempre que totes elles prorroguin automàticament aquests expedients temporals d'ocupació, que podran anar fins el 31 de maig de 2021, i que aquestes empreses pertanyin a sectors amb una elevada taxa de cobertura per expedients de regulació temporal d'ocupació i una reduïda taxa de recuperació d'activitat, quina activitat es classifiqui en algun dels codis de la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques -CNAE-09- que s'inclouen a l'annex d'aquest Reial decret llei.
S'inclou la pròrroga de la vigència de l'article 6 de Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, en el qual es regula el Pla MECUIDA.
Es prorroga la suspensió temporal del requisit d'acreditació de recerca activa d'ocupació en l'accés a el programa de renda activa d'inserció i a el subsidi extraordinari per desocupació, que preveu la disposició addicional primera de Reial decret llei 32/2020, de 3 de novembre , pel qual s'aproven mesures socials complementàries per a la protecció per desocupació i de suport a el sector cultural.
Es mantenen les bases mínimes de cotització vigents a 31 de desembre de 2019, mentre no es dugui a terme la pujada de SMI per a l'any 2021.
S'estableix l'aplicació de les previsions de l'article 25.6 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, des de l'1 de gener de 2021. Es prorroga la prestació extraordinària de cessament d'activitat per als treballadors autònoms afectats per una suspensió temporal de tota l'activitat com a conseqüència de resolució de l'autoritat competent com a mesura de contenció de la propagació de virus COVID-19 prevista en l'apartat 1 de l'article 13 de Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre.
També s'estableix un règim transitori de verificació de dades d'identitat per l'Administració de la Seguretat Social, així com pel Servei Públic d'Ocupació Estatal, en tant no es dictin les resolucions de la Secretaria d'Estat de la Seguretat Social i Pensions i de la Direcció General de Servei Públic d'Ocupació Estatal, que preveu l'article 129.4 de el text refós de la Llei General de la Seguretat Social.
Se suspèn la pujada de tipus que preveu la disposició transitòria segona del Reial Decret llei 28/2018, de 28 de desembre, per la revaloració de les pensions públiques i altres mesures urgents en matèria social, laboral i d'ocupació, de manera que els tipus de cotització aplicables per contingències professionals i per cessament d'activitat dels treballadors autònoms inclosos en el règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms i en el règim especial de la Seguretat Social dels treballadors de la Mar seran els vigents a 31 desembre 2020.
Es determina el règim aplicable a les sol·licituds de prestacions o subsidis que ja haguessin estat formulades o resoltes favorablement a l'empara de el Reial decret llei 32/2020, de 3 de novembre.
Es deroga expressament la disposició addicional setzena del Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per fer front a l'COVID-19 i els articles 13 i 14 i disposició addicional quarta de Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre.
Es modifica l'article 25.2 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, amb l'objectiu d'aclarir els requisits exigibles per a aplicar la mesura descrita a l'article 25.1.a) d'aquesta norma i relativa a el període d'ocupació cotitzada necessari per al reconeixement de les prestacions per desocupació en el cas d'expedients temporals de regulació d'ocupació.
Es modifica l'article 9.2 del Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, aclarint la possibilitat d'accés a la prestació extraordinària prevista en l'esmentat precepte per a les persones treballadores amb contracte fix discontinu o que realitzin treballs fixos i periòdics que es repeteixin en dates certes.
També es modifiquen els articles 89, 97, 105 i 106 de la Llei 18/2014, de 15 d'octubre, d'aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència. En concret, l'article 89 ha de ser objecte de correcció per mantenir la correspondència entre preceptes. Així mateix, es modifica l'article 97 a), per flexibilitzar i clarificar els requisits i vies d'accés a Sistema Nacional de Garantia Juvenil de les persones menors no acompanyades, amb l'objectiu, d'una banda, de donar a aquest col·lectiu més facilitat per inscriure en el Fitxer aclarint el requisit de el permís de treball exigit legalment, i d'altra, de garantir que el citat col·lectiu pugui accedir als programes i plans a curt i mig termini d'atencions oferts en el marc de Garantia Juvenil. Es modifica també l'article 105 per a la seva adaptació a l'esperit de les mesures adoptades pel Govern per al manteniment de l'ocupació en període de pandèmia havent flexibilitzar el requisit de no haver treballat el dia natural anterior perquè la persona jove pugui rebre qualsevol atenció educativa / formativa en el marc de Garantia Juvenil.
Es modifica el paràgraf a) de l'article 53.1 de el text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social, aprovat pel Reial Decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, per a l'adequació del procediment administratiu sancionador en l'ordre social a les possibilitats que les noves tecnologies permeten, a través d'un procediment especial iniciat mitjançant l'extensió d'actes d'infracció automatitzades, és a dir, sense intervenció directa d'un funcionari actuant en la seva emissió i sense reducció de les garanties jurídiques dels administrats.
També es modifica el text refós de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel Reial Decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, donant una nova redacció a l'article 40, que regula l'obligació de cessió o comunicació de dades a la Administració de la Seguretat Social per al compliment principalment de les funcions de caràcter recaptatori, per estendre aquesta obligació a el subministrament de dades, informes o antecedents que han de permetre el desenvolupament de les seves funcions en relació a qualsevol de la resta de les seves competències i, en concret, en matèria de liquidació i control de la cotització; precisant que l'accés a aquesta informació sigui possible a través de la utilització de plataformes d'intermediació de dades i la seva utilització mitjançant tècniques de tractament analític de la informació.
[LLEIS APROVADES. CORTS GENERALS]
Documents
-
Normativa | Comissió Normativa | Novetats Jurídiques / Jurisprudència649.654296875 Kbpdf
Reial Decret-llei 2/2021, de 26 de gener, de reforç i consolidació de mesures socials en defensa de l'ocupació
Contacte
-
Comissió de Normativa
-
c/ Mallorca, 283
Barcelona, (Espanya) - normativa@icab.cat
-
c/ Mallorca, 283