NOTA DE PREMSA: 10 claus per aconseguir l'especialització judicial en els assumptes de família, infància i discapacitat (Cloenda del I Congrés de la Infància i Adolescència)
Els organitzadors del Congrés desglossen en un decàleg les mesures necessàries per protegir els menors en els processos judicials i garantir la igualtat dels ciutadans en l'accés a la Justícia
Més de 6.000 persones han seguit el Congrés, la segona edició del qual tindrà lloc a Barcelona el març de 2022 en format presencial
Els organitzadors demanen especialitzar inicialment 80 jutjats i fins a un total de 243 jutjats d'Infància, Família i Capacitat a tot Espanya
Madrid, 26 de març de 2021 .- Després de dos dies d'intensos debats a la seu de Col·legi d'Advocats de Madrid, el I Congrés de la Infància i l'Adolescència ha conclòs avui amb la presentació d'un " Decàleg en favor de l'especialització, en l'ordre civil, de les matèries d'infància, família i capacitat" .
A partir de les intervencions dels més de 80 juristes i especialistes en la matèria que han participat en una trobada seguida telemàticament per més de 6.000 persones, el Comitè organitzador de Congrés, juntament amb els comitès d'Honor i Científic, ha fet públiques les seves recomanacions per protegir els menors en els processos de Família i garantir la igualtat d'accés a la justícia en tot el territori nacional.
El document parteix de la necessitat de reconèixer els nens, les nenes i els adolescents (NNA) com "víctimes directes dels processos judicials que afecten el seu entorn familiar", així com d'una problemàtica específica en l'àmbit escolar i social "que, al ser cada vegada més complexa, requereix d'una tutela judicial especialitzada".
Per això, reclamen "més comunicació i trobades" de caràcter multidisciplinari i una "relació fluida i de confiança" entre els diferents professionals que intervenen en els processos que els afecten.
També recorden els organitzadors que, en concordança amb la normativa supranacional i nacional, "les opinions, necessitats, inquietuds i vivències dels menors han de ser escoltades en tot procés en què s'adopti una decisió que els afecti". Així mateix, han de ser defensats en els seus drets i interessos legítims davant els tribunals per professionals especialitzats, especialment advocats i advocades i fiscals.
Especialització i redistribució
L'especialització en matèria de Família, destaquen els experts, és fonamental "per garantir la igualtat d'accés de la ciutadania a la jurisdicció, amb independència del seu lloc de residència", així com per agilitar i unificar el temps de la resposta judicial.
Per fer-la efectiva, els organitzadors del Congrés proposen en una primera fase la redistribució de les competències actualment existents dels 431 partits judicials. Segons aquesta proposta, els 148 jutjats de família existents actualment, més els 15 d'incapacitats, caldria especialitzar 80 jutjats més fins a un total de 243 jutjats d'Infància, Família i Capacitat a tot Espanya. A aquests òrgans caldria adscriure’ls-hi un fiscal i un equip tècnic, amb accés a mediadors, metges forenses, i altres recursos tècnics i personals necessaris.
Així mateix, els operadors jurídics sol·liciten una reforma del sistema de declaració de desemparament, "encomanant al jutge aquesta decisió en lloc de a les autoritats administratives que el tenen actualment reconeguda", i recorden que la internacionalització de les relacions interpersonals està incrementant la problemàtica que afecta a la infància i a les famílies, "el que requereix un especial coneixement del marc normatiu supranacional i dels instruments i mecanismes de cooperació internacional".
Altres mesures acordades
D'altra banda, els organitzadors han acordat la constitució d'un fòrum de debat amb vocació d'escolta i de permanència que, sota la denominació "Avancem junts", té com a objectiu compartir informació, impulsar iniciatives i difondre a les pàgines web associatives, mitjans de comunicació i xarxes socials les iniciatives comunes de personalitats jurídiques i associacions i entitats del Tercer Sector.
També s'ha fet pública la propera creació d'un Grup de Treball per donar seguiment a la tramitació parlamentària del Projecte de Llei de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència, de la Llei de reforma del Codi Civil i de la Llei d'enjudiciament civil sobre capacitat, així com d'altres reformes sobre matèries pròpies de la jurisdicció.
Finalment, el Comitè organitzador ha avançat que el II Congrés Nacional d'Infància i Adolescència, coorganitzat per l'ICAM, ICAB i la Plataforma Família i Dret, se celebrarà presencialment a Barcelona el març de 2022.
Contacte
-
Comunicació (Premsa, Web i revista Món Jurídic)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 85 / 93 496 18 80
- premsa@icab.cat; comunicacio@icab.cat
-
Mallorca, 283