Llei Orgànica 9/2021, d'1 de juliol, d'aplicació del Reglament (UE) 2017/1939 de Consell, de 12 d'octubre de 2017, pel qual s'estableix una cooperació reforçada per a la creació de la Fiscalia Europea
Publicada en el BOE del 2/7/2021.
Entrada en vigor: 03/07/2021
Es modifica la Llei 50/1981, de 30 de desembre, per la qual es regula l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal pel que fa a l'article 3.4 i s'afegeix un nou apartat 1 bis a l'article 4, un nou art. 21 bis i dos paràgrafs a la disposició addicional primera.
Es modifica la LOPJ pel que fa a l'apartat 2 del article 23 es modifica la lletra b); els núm. 2 i 3 de l'apartat 1 de l'article 57 i s'afegeix un apartat 3 a la mateixa. També s'afegeix un paràgraf segon a l'apartat 2 del article 61, una nova lletra f) al núm. 1 (i es modifica el núm. 5) de l'article 65, s'afegeix un paràgraf segon a l'apartat 4 de l'article 73, un nou paràgraf segon i un nou paràgraf tercer a l'article 88, un nou número 6 a l'article 348 bis; es modifiquen les lletres a) i c) de l'article 351, la rúbrica del llibre VII i la rúbrica del Títol I del llibre VII i s'introdueix un nou article 541 bis.
Pel que fa a la Llei orgànica del Tribunal de Jurat es modifica l'apartat 3 de l'article 1.
També es modifica el Codi Penal (apartat 1 de l'article 24 i paràgraf primer de l'article 306 i s'afegeix un apartat 4 a l'article 132).
Així mateix, es modifica la Llei 23/2014, de 20 de novembre, de reconeixement mutu de resolucions penals a la Unió Europea, introduint una nova disposició addicional setena.
Aquesta Llei orgànica conté les normes d'aplicació a l'ordenament espanyol del Reglament (UE) 2017/1939 de Consell, de 12 d'octubre de 2017, pel qual s'estableix una cooperació reforçada per a la creació de la Fiscalia Europea, completant les seves disposicions i regulant un procediment especial per a la investigació per part dels fiscals europeus delegats d'aquells delictes el coneixement dels quals els correspon en virtut de la norma europea.
En el títol preliminar destaca la clàusula general de supletorietat que recondueix a les normes procedimentals de la vigent LECRIM per a tot el que no es regula expressament per aquesta llei orgànica, en particular a les normes de procediment abreujat. Això, amb independència de les penes fixades per als delictes de l'àmbit de la competència de la Fiscalia Europea o dels concrets delictes en qüestió. Per raó de l'especialització tècnica de l'objecte material d'aquests procediments s'opta per un òrgan d'enjudiciament professional, excloent el Tribunal del Jurat.
En el títol I s'estableixen les funcions i principis d'actuació de la Fiscalia Europea en el territori nacional. S'incorporen els preceptes del Reglament que delimiten el seu àmbit competencial i la seva correlació, per remissió normativa expressa, als delictes objecte de transposició en l'anomenada Directiva PIF.
Així mateix, es reconeixen les necessàries atribucions que els fiscals europeus delegats per a l'exercici de la potestat que els és encomanada.
S'incorpora l'obligada inserció de la nova figura del Jutge de Garanties, que, com a òrgan aliè a la direcció del procediment, assumeix les funcions de control jurisdiccional expressament recollides en la norma. Les seves atribucions es troben essencialment vinculades amb l'adopció de mesures d'investigació restrictives de drets fonamentals, l'adopció o ratificació de les mesures cautelars adoptades amb caràcter urgent o la inclusió de l'incident d'assegurament de prova, entre d'altres.
En el títol II, tenint en compte la independència dels fiscals europeus delegats en l'exercici de les seves obligacions, s'estableix la l'obligació de vetllar pel respecte dels drets consagrats en la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, la legalitat , la proporcionalitat i la imparcialitat en totes les seves activitats. Sense perjudici del seu desenvolupament reglamentari, s'incorporen els criteris objectius i d'idoneïtat i el procés de selecció dels candidats a Fiscal Europeu i Fiscals europeus delegats, el nomenament dels quals és competència de les instàncies europees. De la mateixa manera, es dóna encaix al règim administratiu en el marc de el qual els fiscals i magistrats nacionals exerciran com Fiscals europeus delegats quan siguin designats com a tals.
En el títol III, s'estableixen les especificitats que marca el Reglament pel que fa al procediment d'investigació de la Fiscalia Europea. El Reglament estableix un sistema de competències compartides entre la Fiscalia Europea i les autoritats nacionals mitjançant el qual quan els fiscals europeus delegats exerceixen la seva competència en relació amb les infraccions que perjudiquen els interessos financers de la Unió i assumeixen el paper que en un altre cas correspondria a les autoritats nacionals, aquestes estan obligades a abstenir-se d'exercir aquesta competència.
Es sistematitza la incoació a instàncies de la pròpia Fiscalia Europea i en virtut de l'exercici de l'anomenat dret d'advocació. S'especifiquen els fluxos de comunicació entre la Fiscalia Europea i les autoritats nacionals en aquelles matèries en què el Reglament estableix prèvies comunicacions o consultes entre elles als efectes de determinar la competència. En aquest procediment l'atribució competencial obeeix a un sistema de caràcter dinàmic en el que el mateix Reglament defineix la necessitat de designació d'autoritats nacionals per a la determinació de la concreta via processal a seguir.
S'introdueixen les novetats procedimentals que imposa un nou sistema de recerca sota la direcció del fiscal europeu delegat com les especialitats de la prova transfronterera, amb les garanties dels drets de defensa i amb control, pel que es poguessin veure afectats, pel jutge de garanties.
S'exclou la legitimació activa de l'acusació popular.
Es preveu que tant els fiscals europeus delegats com les acusacions particulars personades estaran legitimats activament per a l'exercici conjunt de l'acció civil amb la penal.
En el títol IV s'inclouen les especificitats pròpies d'aquelles diligències d'investigació i d'assegurament i mesures cautelars respecte de les que el Reglament incideix amb vista a garantir l'eficàcia d'aquests procediments. S'incorporen especialitats en raó a la naturalesa d'aquests delictes, amb incidència en les relacionades amb l'assegurament i eventual posterior decomís dels efectes, béns o instruments dels mateixos, o l'especial incident d'assegurament de les fonts de prova.
El títol V es dedica a la conclusió de la investigació, ja es produeixi aquesta per remissió a l'autoritat nacional, als efectes de la continuació pels tràmits de procediment ordinari o pel pas a una fase intermèdia remesa al control jurisdiccional a la figura del jutge de garanties.
El títol VI regula la fase intermèdia (preparació del judici oral). Regula aspectes relacionats amb l'escrit d'acusació i defensa, l'audiència preliminar, el sobreseïment i l'obertura del judici oral.
[LLEIS APROVADES. CORTS GENERALS]
Contacte
-
Comissió de Normativa
-
c/ Mallorca, 283
Barcelona, (Espanya) - normativa@icab.cat
-
c/ Mallorca, 283