La Junta General Ordinària ratifica l'acció de Govern de la Junta de l'ICAB
El degà de la Corporació, Oriol Rusca, ha fet un repàs de les línies d'actuació del darrer any, que ha estat marcat per tres objectius: més prestigi de l’advocacia, proximitat i presència del Col·legi en totes les institucions.
En relació al prestigi de l’advocacia, les actuacions han estat centrades en la defensa de la professió i dels drets fonamentals. En aquest sentit, a tall d’exemple, s’han recordat diferents accions que el Col·legi ha dut a terme, d’entre les quals s’han destacat algunes com instar a l’Agència Tributària al cessament de les inspeccions abusives a empreses i despatxos professionals, exigir la doble conducció per tal d’evitar que la detenció es perllongui més enllà del que seria estrictament imprescindible, alertar sobre la limitació del principi de Justícia Universal o rebutjar qualsevol modificació legislativa o mesura que suposi obstaculitzar l’accés a la justícia o fer un pas enrere en quant als drets dels ciutadans.
Des d’aquesta Corporació també s’ha treballat davant l’amenaça de la Llei de serveis i col·legis professionals perquè suposa una pèrdua de les garanties per als ciutadans i de la independència de l’exercici de l’advocacia incloent-ne els seus valors fonamentals i, sense perjudici que les últimes informacions indiquen que no avançarà en aquesta legislatura, s’haurà d’estar alerta davant del que pugui passar.
La lluita més important que ha fet el Col·legi durant aquests dos anys ha versat sobre la llei de taxes judicials. Ha estat una reivindicació, una protesta i denúncia que no s’ha fet de forma individual sinó que atès l’obstacle que ha suposat als ciutadans en relació al seu accés a la justícia, la lluita per derogar la llei de taxes s’ha traduït en un clam unànime de tots els operadors jurídics. De manera que finalment i malgrat les moltes veus que deien que no seria possible, la Junta de Govern del Col·legi ha aconseguit derogar les taxes judicials per a les persones físiques. Després de les queixes fetes, el ministre Catalá està escoltant les nostres queixes.
Des de l’ICAB s’està satisfet però també es treballarà perquè les PIMES no hagin de pagar aquesta taxa, encara que es considera que aquesta lluita l’ha de liderar la patronal.
PROXIMITAT
L’ICAB reivindica una justícia de proximitat. Per aquest motiu, el degà ha destacat els treballs realitzats contra la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial perquè comporta un allunyament irreversible de la justícia respecte els ciutadans.
Però, molt probablement, la lluita més important s’ha dut a terme des de l’ICAB en relació al Projecte de Llei de Justícia Gratuïta, situació que ens ha portat a fer arribar la nostra veu a tots els àmbits (Congrés dels Diputats, Senat, Parlament).
També s’ha fet una reclamació important des del Col·legi en relació a l’examen d’accés a l’advocacia. S’ha aconseguit descentralitzar-lo, és a dir, que l’examen es pugui fer en el cas de Catalunya a Barcelona i a d’altres Comunitats Autònomes, però s’ha denunciat que l’examen es fa sobre coneixements i no habilitats, tal com estableix el reglament de la Llei.
PRESÈNCIA I RELACIÓ AMB LES ALTRES INSTITUCIONS
El degà també ha ressaltat l’excel·lent relació d’aquesta Corporació amb d’altres institucions com ara el Consell de l’Advocacia Catalana o el Consejo General de la Abogacía Española, que van aconseguir reunir a Madrid les Juntes dels 83 Col·legis d’Advocats d’Espanya per protestar arran de l’actual redacció de la Justícia Gratuïta.
S’ha recordat el conveni establert amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) per tal que advocats d’aquesta Corporació ofereixin un servei probono o voluntari d’assessorament en temes laborals i civil a les persones que pateixen càncer. O la denúncia que es va fer sobre els retrasos en els expedients de FOGASA i que ha servit per millorar la situació de les persones que estan pendents d’aquestes indemnitzacions.
S’ha conscienciat els joves a través de l’activitat Justícia i Joves de què la major part de les accions que duen a terme a nivell quotidià tenen conseqüències jurídiques i, d’aquí la importància de confiar i consultar a un advocat.
També s’ha citat el treball que s’ha dut a terme per millorar la situació de les persones que estan als CIE, amb la creació d’un Servei d’Orientació Jurídica específic per a ells i que ha estat possible fruit de l’acord amb el Ministeri de l’Interior i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.
Per acabar, el degà ha demanat que els advocats vetllin per la professió, perquè una mala acció o una imatge indigna d’una sola persona afecta tota l’advocacia. Per això, ha dit, la Junta serà molt severa quant a qüestions de deontologia.
Tot seguit s’ha donat la paraula al tresorer, Josep Capdevila, que ha explicat que la contenció i l'austeritat han marcat les línies d’actuació en aquest darrer exercici. També ha detallat les diferents partides incloses en la liquidació pressupostària, que ha tancat amb un resultat comptable positiu per a la Corporació, gràcies a un major nivell d’ingressos com a conseqüència de les noves incorporacions de col·legiats per sobre del que s’havia pressupostat i un compliment estricte de la partida de despeses.
El Tresorer ha estat detallant tant les principals partides pressupostàries com el nivell de recursos destinats a cadascuna de les activitats col·legials diferenciant les funcions públiques que aquesta corporació realitza (com per exemple el Torn d’Ofici i les actuacions relacionades en l’àmbit de la deontologia o els honoraris) dels serveis destinats a la millora de la capacitació professional (Formació i Biblioteca) o a cercar solucions per a l’activitat de l’advocat (entre d’altres, servei d’ocupació i orientació professional, correu electrònic, pòlissa de responsabilitat civil, etc.).
En definitiva, un exercici de transparència i un rendiment de comptes als col·legiats.