La CRAJ Informa: Un Jutjat Social de Barcelona celebrarà judicis laborals totalment per escrit
Recentment, coneixíem que el Jutjat Social 13 de Barcelona ha acordat la tramitació únicament per escrit d’alguns judicis laborals, sense necessitat de celebrar vista, amb la finalitat de descongestionar l’agenda de l’òrgan judicial.
Concretament, es tracta d’una mesura que s’ha previst per aquells procediments on la prova a practicar sigui únicament documental, i sempre que les parts mostrin la seva conformitat.
No obstant això, es tracta d’una qüestió no prevista en la LRJS, motiu pel qual alguns laboralistes han mostrat la seva inquietud amb una mesura que, si bé pot contribuir a agilitzar la tramitació d’alguns assumptes, podria allunyar-se de la flexibilitat pròpia d’aquesta jurisdicció, informada pels principis d’immediació, oralitat, concentració i celeritat.
Alguns han expressat certa preocupació, que la jurisdicció social es pugui “civilitzar”, jurisdicció en la qual sí que es preveu la possibilitat de tramitar un procediment sense necessitat de vista, en determinats supòsits.
Per aquest motiu, i sobre la notícia que es pot consultar en aquest enllaç, hem demanat l'opinió d’alguns dels nostres col·legiats i col·legiades, que habitualment treballen en l’àmbit social:
- “Tot i que és saltar-se el procediment, el retard en aquest Jutjat és considerable, així que si això agilitzés l'agenda del Jutjat jo no veig cap problema”. -María José Martín Alberca, 30.159 ICAB-.
- "No està previst a la Llei. Cal un canvi legislatiu perquè hi ha procediments que sí que es podrien fer per escrit, com els d’atur”. -Ana Esteve Maufras, 19151 ICAB-.
- “El judici per escrit contravé els principis d'immediatesa, celeritat i oralitat propis de la LRJS. I potser són font de nul·litat d'actuacions de futur”. - Juan Ignacio Olmos Martínez, 35289 ICAB-.
- “És innegable que qualsevol cerca de la reducció del temps d’espera per a celebrar un judici, s’ha d’aplaudir. Dit això, el canvi no pot anar contra les més elementals normes de garanties en el procés, ni hauria d’articular-se mitjançant una resolució judicial, que no és font de dret hàbil per modificar la norma rituària laboral”. - Vidal Masramon Carmona, 25386 ICAB-.
- “La idea en principi parcialment positiva, ja que si bé pot estalviar absurdes esperes als jutjats amb la dilatació diària dels temps a sala, i pot accelerar els procediments, però no preserva els principis que sempre han caracteritzat el procediment laboral com per exemple la immediatesa, l'oralitat o fins i tot el de celeritat. Si no està directament legislat, es vulnerarien aquests principis defugint els instruments jurídics que la llei posa a disposició de les parts.” - Albert Moreno Solé, 28.623 ICAB-".
Contacte
-
Comissió de Relacions amb l'Administració i la Justícia (CRAJ)
-
Mallorca, 283
Barcelona, Barcelona (Espanya) - 93 601 13 44 / 93 496 18 80
- craj@icab.cat
-
Mallorca, 283