Èxit de participació al I Congrés de Violència Masclista del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona
De la jornada de dijous, 3 de març, va destacar l’opinió unànime dels ponents i assistents sobre la necessitat que la víctima disposi d’advocat/da des del moment en què formula denúncia. Aquesta assistència inicial permetrà que les dones puguin tenir un millor coneixement de com es desenvoluparà el posteriori procediment judicial.
També implicarà que la violència habitual tingui major visibilitat en els jutjats i tribunals, ja que actualment només un 12,1% dels procediments judicials tenen per objecte fets contemplats en l’art. 173 del Codi Penal, i hauria de permetre la deguda preparació de la compareixença per obtenir ordre de protecció, amb la petició de mesures civils, sent que actualment l’adopció de mesures de protecció civil és minoritària quan es concedeix l’ordre de protecció.
L’ICAB continuarà reclamant que les víctimes siguin degudament informades (tal com indica l’article 5 de la Llei 4/2015, de l’Estatut de la Víctima), sobre la importància d’aquest dret amb la finalitat que en facin ús, per iniciar la defensa en el moment inicial, de conformitat amb el que indiquen l’article 2.g de la Llei 1/96, d’assistència jurídica gratuïta, l’article 20 de la Llei Orgànica 1/2004, de Mesures de protecció integral contra la violència de gènere.
Una altra petició que es va fer durant la segona mesa de diàleg sobre l’acompanyament de les víctimes, va ser la de la millora de la coordinació entre els diferents serveis d’acompanyament de que disposen les víctimes de violències masclistes, sent que aquests serveis o l’atenció psicològica a les dones víctimes de violències son fonamentals per la seva recuperació.
Aquest divendres, 4 de març, s’han analitzat les diferències territorials en l’aplicació de la llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere. Les dades de Catalunya i de Barcelona, en particular, posen de manifest uns percentatges de concessió d’ordres de protecció molt inferiors als percentatges que presenten altres territoris com Aragó i, fins i tot de la mitjana de l’Estat. A la jurisdicció de Barcelona la mitjana de concessió l’any 2015 va ser del 15% front a la mitjana estatal que va ser del 57%.
En aquest fòrum s’ha posat també de manifest el continu descens en relació a la protecció de la víctimes, el que provoca una sensació de pèrdua del rigor inicial en l’aplicació de la Llei 1/2004, de Mesures de protecció integral contra la violència de gènere, un increment de la sensació de impunitat dels agressors, podent constituir un element de dissuasió per a la interposició de denúncies.
La taula d’expertes que presten assessorament en els serveis d’assessorament municipal han reclamat una major implicació dels advocats i advocades adscrits al Torn d’Ofici per la defensa de víctimes, sent que en totes les taules s’ha reclamat formació continuada i especialitzada amb perspectiva de gènere, que haurien de seguir tots els i les professionals que intervenen en l’atenció a les dones víctimes de violència masclista.
Èxit de participació al I Congrés de Violència Masclista del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona from ICAB on Vimeo.
Notícia - I Congrés de Violència Masclista del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona from ICAB on Vimeo.
Contacte
-
Torn d’Ofici i Assistència a la Persona Detinguda - Ciutat de la Justícia
-
Avinguda Carrilet 3, Edifici D, 1a planta
08902 L'Hospitalet de Llobregat, Barcelona (Espanya) - ASSISTÈNCIA: 902123365 / 932974399 / 936011203
- TORN D'OFICI: 934871350
- ÀREA JURÍDICA: 934329015
- torn@icab.cat
-
Avinguda Carrilet 3, Edifici D, 1a planta